HABER-İNCELEME | HASAN CÜCÜK
Galatasaray tarihine damga vuran yabancı oyuncular listesinin ilk iki sırasında Hagi ve Popescu yer alır. İki Romen oyuncu, kulübün altın yılları olan 1996-2001 arasında başarıda pay sahibi oldular. Ancak her Romen oyuncu Hagi ve Popescu gibi olmadı. Alexandru Cicaldau, Galatasaray’a imza atan 14. Rumen oyuncu oldu. Geriye dönüp baktığımızda hatırda kalanlar bir elin parmağını aşmıyor.
Şampiyonlar Ligi rüyası üçüncü turda biten Galatasaray, sezonu kurtarma adına transfer hamlelerini peş peşe yaptı. Kadroya 10 numara olarak katılan Alexandru Cicaldau’dan hem taraftar hem de Fatih Terim çok şey bekliyor. 6,5 milyon Euro bonservis ödenen Cicaldau, son iki sezonda Romanya Ligi’nden 10’dan fazla gol atan iki oyuncudan biri. 24 yaşındaki Cicaldau, milli formayı 14 maçta giyip iki gole imza attı. Kısacası hem Romanya hem de Galatasaray Cicaldau’dan büyük beklentileri var.
Galatasaray tarihinin ilk Rumen oyuncusu Iosif Rotario oldu. 1990 yılında Galatasaray kadrosuna katılan Rotario, iki yıl sarı-kırmızılı formayı terletti. Orta saha oyuncusu olan Rotario iki sezonda 37 maça çıktı. 5 gol atıp, 9 asist yaptı. Ancak sarı-kırmızılı taraftarların hafızasında futboluyla değil, Mart 1992’de Kupa Galipleri Kupası Çeyrek Finali’nde, Werder Bremen ile oynanan karşılaşmanın son saniyesinde kale önünde vuramadığı topla yer etti. Galatasaray sonrası durağı Bakırköyspor olan Rotario iz bırakmadan ülkeden ayrıldı.
1996 yılında kadroya 3 Rumen oyuncu katan Galatasaray’da gözlerin çevrildiği isim Hagi olacaktı. Karpatların Maradonası olarak ünlenen süper solak, Barcelona ve Real Madrid duraklarına uğramıştı. 31 yaşında geldiği İstanbul’a adeta damgasını vurdu. Hem oynadı hem de takımı bir maestro gibi yönetti. 1996-2000 arasındaki altın dönemin en önemli mimarı oldu. Hagi, 192 maç, 71 gol, sayısız asist, 4 şampiyonluk, 1 UEFA Kupası, 1 Avrupa Süper Kupası ile kulüp tarihine geçti.
Hagi’yle gelen isimlerden İluian Filipescu, defansta istikrarıyla öne çıktı. 1996-99 arasında üç yıl sarı-kırmızılı formayı terleten Filipescu, hakemin bile süzemediği fauller yapmasıyla dikkatleri çekti. Galatasaray’dan sonraki durağı Real Betis oldu. Üçüncü isim Adrian İlie sadece bir sezon kaldı. Steau Bükreş’ten 2 milyon Euro bedelle kadroya katılan santrafor İlie, 38 maçta 17 gol kaydetti. Adını Avrupa’da duyuran Rumen oyuncu, 3,75 milyon Euro karşılığında Valencia’ya transfer oldu.
1997’de Adrian İlie ayrılırken, yerini bir başka Rumen efsane Gheorghe Popescu doldurdu. Steaua Bükreş, PSV Eindhoven, Tottenham ve Barcelona formalarını giyen Popescu, 4 sezon boyunca sarı-kırmızılı savunmanın emniyet sübabı oldu. Savunmadan oyun kurma yeteneği ve soğukkanlılığının yanı sıra doğru zamanda doğru yerde faul yapması belirgin özelliği oldu. Galatasaray’da 178 maça çıkıp, 8 gol attı. Sarı-kırmızılı kariyerindeki en önemli golünü, istatistiğe düşmeyen UEFA Kupası finalindeki son penaltıyla attı.
Hagi, Filipescu, İlie ve Popescu sonrası gelen Rumen oyuncular hayal kırıklığı oldular. 1997-98 ara transfer sezonunda Craiova’dan transfer edilen Lutu’dan beklentiler çok büyüktü. Abartıp ’Yeni Hagi’ diyenler bile vardı. Ancak Lutu’nun İstanbul macerası 5 maç sürdü. Sonrası Kıbrıs, Kazakistan ve Güney Kore olan bir kariyer oldu.
2002’de Mircea Lucescu’nun FC National takımından kiralık getirdiği Radu Niceluscu yarım sezonda vasatın üstüne çıkmayı başardı. 13 maçta 4 gol atan Radu, kritik maçların kritik zamanlarında attığı gollerle hafızalarda kaldı.
Takvim yaprakları 2003’ü gösterirken Galatasaray kadrosuna 3 Rumen Florin Bratu, Ovidiu Petre ve Gabriel Tamas’ı kattı. Bratu hızı ve son vuruşlardaki ustalığıyla öne çıktı. Sezonda çıktığı 26 maçta 6 gol attı. Beklentilerin altında kalınca, sezon sonu yollar ayrıldı. Galatasaray, futbolundan olmasa da satışından kar etti. Aynı yıl gelen Ovidiu Petre, iz bırakmayan oyuncularından biri oldu. Uzun boyuyla dikkat çeken oyuncu, gösterişsiz futboluyla savunma önünde görev yapmıştı. Galatasaray formasıyla 36 maça çıkan Petre 1 gol kaydetti.
Aynı yıl gelen üçüncü Rumen olan Gabriei Tamas tam bir hüsran oldu. 19 yaşında sarı-kırmızılara imza atan Tamas’ın İstanbul günleri Şampiyonlar Ligi’nde oynadıkları Real Sociedad maçıyla başlamadan bitti. Nihat Kahveci’nin çalımları karşısında çaresiz kalınca devre arası oyundan alındı. Sezonu tamamladan Sparta Moskova’ya giden Tamas ilerleyen yıllarda başarılı bir performans sergiledi. İstanbul günleri ise hüsrandı.
2011 yılında Gheorghe Hagi’nin alınmasını ısrarla istediği Stancu’nun Galatasaray macerası sadece 7 ay sürdü. 16 maça çıktığı sarı kırmızılılarda 3 gol atan Stancu önce Orduspor’a transfer oldu, ardından Gençlerbirliği ve Bursaspor’da forma giyerek Süper Lig gediklisi bir golcüye dönüştü. Stancu’nun Türkiye’ye geldiği günden bu yana 85 Süper Lig golü bulunuyor. Galatasaray dönemi hüsran olsa da Türkiye yılları başarılı geçti.
Yıl 2017… Karabükspor’da dikkat çeken ve Igor Tudor’un isteğiyle Galatasaray’a transfer olan Rumen sol bek İasmin Latovlevici ’nin Galatasaray macerası tam bir hayal kırıklığıydı. Latovlevici 15 maça çıktığı sezonun sonunda Bursaspor’a transfer oldu.
Ve son Rumen Florin Andone… Deportivo formasıyla parlayan ve Premier Lig’e transfer olan Andone, 2019 Eylülünde Brighton’dan kiralandı. Rumen forvet oyuncusu sezon genelinde boğuştuğu sakatlıklar nedeniyle sadece 9 lig maçında görev yaptı. Sezonun bitmesiyle yeniden Brighton’un yolunu tuttu.
Bakalım Galatasaray tarihinin 14. Rumen oyuncusu olan Alexandru Cicaldau’nun kariyeri nasıl olacak? Zira son dönemde gelenler hüsran yaşattı.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***