HABER-ANALİZ | HASAN CÜCÜK
Galatasaray’la ilgili peş peşe önüme düşen iki haber bu yazının konusu oldu. İlki Avrupa futbolunun yükselen yıldızı Erling Haaland’ın Galatasaray kapısından dönmesiydi. İkincisi ise kulüp başkanı Burak Elmas’ın Falcao ve Feghouli’ye kulüp bulmalarını istedikleriydi. İki haber bir araya geldiğinde ortaya acı bir tablo çıkıyordu. Siz buna vizyonsuzlukta diyebilirsiniz.
Florya Metin Oktay Tesisleri’nde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Fatih Terim, şimdilerde Avrupa’nın gözde forveti Haaland’ın Galatasaray kapısından döndüğünü açıkladı. Terim, ‘Haaland, Linnes ile aynı şehirden olduğu için iletişim kurduk, babasıyla görüştük. Anlaşma noktasına geldik. Maalesef Norveç’ten hiç çıkmamış 20 yaşında bir oyuncuya o dönem 8-9 milyon versek neler olabilirdi Türkiye’de, siz tahmin edin. Şimdi değeri 150 milyon Euro.” Fatih Terim, Haaland’ın yaşını biraz büyütmüş. Zira, Norveçli oyuncu o dönemde 18’inde olmalıydı. Çünkü, 21 Temmuz 2000 doğumlu.
Terim’in cesaret edemediği ya da daha doğru ifadeyle kumaşının kalitesine varamadığı Erling Haaland’ı Ocak 2019’da Avusturya’nın Salzburg ekibi 8 milyon Euro ödeyip kadrosuna kattı. Avusturya ekibinde sadece bir yıl kalan Viking, çıktığı 27 maçta 29 gol kaydetti. Lig, kupa ve Şampiyonlar Ligi performansıyla göz kamaştıran Haaland’ın Ocak 2020’de durağı Borussia Dortmund oldu. Avusturya’dan Almanya’ya taşınan Haaland için Dortmund 20 milyon Euro ödedi. Terim’in maliyetini yüksek bulduğu Norveçli, bir yılda Avusturya ekibinin kasasına 12 milyon Euro kâr bıraktı. Salzburg performansını Dortmund’da daha da geliştirdi. Alman ekibiyle çıktığı 43 maçta 40 gol kaydetti. Adı transferde en çok konuşulan isim olan Haaland’ın piyasa değeri 130 milyon Euro.
Erling Haaland’ın 8 milyon Euro’luk bonservis ücreti için ‘versek neler olabilirdi Türkiye’de, siz tahmin edin’ diyen Terim, Eylül 2019’da gözünü kırpmadan 33’lük Radamel Falcao’nun transferine onay veriyordu. Monaco’dan bedava alınan Falcao’nun net yıllık maaşı 5 milyon Euro idi. Bonuslarla beraber 7,5 milyon Euro’yu buluyordu. 3 yıllık imza atan Kolombiyalı’nın net kazancı 22 milyon Euro’yu aşıyordu. Bu rakama bir de üç menajere ödenen 4,5 milyon Euro eklendiğinde, maliyet 26-27 milyon Euro’ya çıkıyordu.
Falcao, kötü bir oyuncu değildi. Hatta bir zamanlar Avrupa’nın en gözde forvetlerindendi. Atletico Madrid performansı müthişti. Temmuz 2013’de 48 milyon Euro bedelle Monaco’ya transfer olan Falcao yaşadığı talihsiz sakatlıkla aylarca sahalardan uzak kaldı. Döndüğünde ise bir daha eski formuna ulaşamadı. Artık vasat bir oyuncuydu. Monaco’dan kiralık gittiği Manchester United ve Chelsea’da kayıpları oynadı. Monaco’ya yeniden dönen Falcao bir yıllık kontratı olmasına rağmen Galatasaray’a bedavaya satıldı. Gerçi kamuoyuna açıklanmasada 4 milyon Euro ödendiği söylendi.
Galatasaray kadrosunda iki sezonu geride bırakan Falcao’nun adresi saha değil tribün oldu. Bitmeyen sakatlıkları taraftarı bezdirdi. İlk sezonunda hepi topu 16 maçta forma giydi. Tamamında sahada kalmadı bile. Hesaplara göre oynadığı her dakika için cebine 37 bin TL koydu. İkinci sezonunda ücretinde indirime gidildiği yazdı. Yinede takımın en az oynayıp, en çok kazanan oyuncusu oldu. Geride kalan iki yılda tüm kulvarlarda 41 maçta forma giyip, 20 gol attı. Cebine attığı net ücret ise 10 milyon Euro oldu. Tabi buna ne kadar bonus eklendi bilmiyoruz. Geçen sezon iyi bir çıkış yakalayan üç oyuncu Taylan, Arda Turan ve Oğulcan’ın yıllık kazancının tamamı Falcao’nun 3 ayda aldığı kadar etmiyordu.
Kulüp başkanı Burak Elmas, Falcao ve Feghouli’ye kulüp bulmalarını söylediklerini açıkladı. İki oyuncunun yıllık net maaşı 8,8 milyon Euro. Performansları ortada. Falcao müzmin sakat, Feghouli katkısı vasatın biraz üstünde oldu. Her iki oyuncu maaş listesinde ilk iki sırada yer aldı.
Haaland’ı 8 milyon Euro’ya ‘Türkiye’de neler derler’ diye transfer etmeyen Terim, iki vasat oyuncuya iki yılda 20 milyon Euro’dan fazla ödetti. Bu ne perhiz ne bu ne lahana turşusu misali. Terim’in Haaland ifşaatı aslında bir vizyonsuzluğun itirafı. İşin maddiyatla bir ilgisi yok. Olsa Falcao’ya iki katı daha yüksek ücret ödemezdi. Avrupa kulüpleri gençleri keşfedip milyonlar kazanırken, biz sakat ve işe yaramaz oyunculara milyonları heba ediyoruz. Kulüplerimiz neden iflasın eşiğinde şimdi daha iyi anlıyoruz. Yine Avrupa kupalarında hüsranın nedeni de bu vizyonsuzluk ve yanlış transferlerde yatıyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***