Son bir yıldaki temel gıda fiyatlarındaki yüzde 40’a yaklaşan artış, resmi rakamlara göre yüzde 19 olan tüketici enflasyonu ile değil, yüzde 45’e dayanan üretici enflasyonu ile yarışıyor.
“Halkın Enflasyonu”, gıda fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle yüzde 40’a dayandı. Sadece ağustos ayında gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artış yaşandı. Bir ay içerisinde en fazla artış ise yüzde 14,7 oranıyla sebze fiyatlarında görüldü.
SEPETTE HALKIN TÜKETTİĞİ 76 GIDA MADDESİ BULUNUYOR
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “Halkın Enflasyonu” araştırmasının Ağustos 2021 sonuçları açıklandı. Buna göre, ağustosta gıda fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında arttı. Temel gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 40’a yaklaştı. Araştırma sonuçlarına göre, temel gıda fiyatlarında geçen yılın son aylarında başlayan artış trendi, ağustos ayında da devam etti. Gıda fiyatlarında, ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artış yaşandı. Teme gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 40’a yaklaştı.
FİYATLARDA ARTIŞLAR SON AYLARDA KATLANDI
Araştırmaya göre; temel gıda fiyatlarında bu yılın ocak ayında yüzde 3,6, şubatta yüzde 2,8, martta yüzde 2,5, nisanda yüzde 2,3, mayısta yüzde 1,8 ve haziranda yüzde 1,1, ve temmuzda yüzde 4,2 oranında artış yaşandı. Ağustosta, meyve fiyatlarının yüzde 3,3 oranında arttığı ağustosta, sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 14,7 oranında yükseliş yaşandı. Ekmek, un, bulgur fiyatlarında yüzde 2,1 oranında artış kaydedildi. Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 0,6 oranında artış yaşanan ağustosta, süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 2,9 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında geçen yılın son aylarından başlayan artış trendi, ağustosta da yüzde 2,2’lik artışla devam etti.
GIDA FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 40 ARTTI
Gıda fiyatlarında ocak-ağustos döneminde ise yüzde 24 oranında artış yaşandı. Yılın ilk sekiz aylık döneminde ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 11,1, et ve balık fiyatlarında yüzde 26,9, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 23,9 oranında artış gözlendi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 25,9 oranında artış oldu. Bu dönemde meyve fiyatlarında yüzde 75,6, sebze fiyatlarında yüzde 14,1 oranında artış kaydedildi. Bakliyat fiyatlarında yüzde 9 oranında, diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 8,6 oranında artış oldu. Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise yüzde 39,8 oranında artış gözlendi. Yağ fiyatları yüzde 56,9 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 68,8, sebze fiyatları ise yüzde 81,7 oranında artış gösterdi.
TÜİK’E GÖRE ARTIŞ YÜZDE 18,95
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyonunu yüzde 18,95 olarak açıkladı. Bu veriler son 18 yılın en yüksek Temmuz enflasyonu olarak kayıtlara geçti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Temmuz’da tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 1,80 artış gösterdi. Temmuz’da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 17,22 oldu. Verilere göre üretici fiyat endeksi Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 2,46 artarak yıllık bazda yüzde 44,92 olarak kayıtlara geçti. Bu verilerin ardından Temmuz ayında üretici fiyat endeksindeki yıllık artışla tüketici fiyat endeksi arasındaki yıllık artış arasındaki makas da yaklaşık 26 puanla rekor tazeledi.
ENFLASYON AÇIKLANANIN YAKLAŞIK 4 KATI
Her ay belirlediği ürünlerle ilgili pazardan alışveriş yaparak yaşanan artışları “Milletin Enflasyonu” olarak yayınlayan İyi Parti Mali İşler Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, TÜİK’in iki aylık enflasyonunun yüzde 2.17, “Milletin Enflasyonu”nun yüzde 7.16 olduğunu açıkladı. Gerçek enflasyonun açıklanan enflasyonun yaklaşık 4 katı olduğunu belirten Dikbayır, “Özellikle asgari ücret alan ve emekli vatandaşlarımızın bu hayat pahalılığında geçinmesi mümkün değil. Hükûmetten çok acil bir ara zam talep ediyoruz” dedi.
HALK ENFLASYONUN DAHA FAZLA OLDUĞUNA İNANIYOR
Metropoll araştırma şirketi tarafından geçtiğimiz aylarda enflasyon ile ilgili yapılan ankete katılanlar fiyat artışlarının yüzde 40’ın üzerinde hissettiğini belirtti. Araştırmada enflasyonu TÜİK’in açıkladığı gibi yüzde 20’nin altında hisseden kesim yüzde 5.5’te kaldı. Metropoll araştırmasında “Sizce markette, pazarda gördüğünüz gıda fiyatları enflasyonu ne kadar?” sorusuna, katılımcıların yarısı yüzde 40’ın üzerinde yanıtını verdi. Gıda enflasyonunu yüzde 30-40 arası hissedenlerin oranı yüzde 16.8 olurken, yüzde 20-30 arası diye yanıt verenlerin oranı ise 17.6 oldu.
KAYNAK: BOLD MEDYA
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***