Erdoğan, Türkiye ekonomisinin başarılı olduğunu, “Türk ekonomisi toparlanma sürecini geride bırakarak atılım ve şahlanış dönemine girdiğini ispatlamış oldu” sözleriyle iddia etse de, ekonomistler krizin giderek derinleştiği uyarısında bulunuyor.
Cumhuriyet gazetesi yazarı ve ekonomist Erdal Sağlam, “Kurları ve enflasyonu tutamayan ekonomi yönetimi, şimdiye kadar zorla tuttuğu mali disiplini de artık bozuyor. Hazirandan sonra temmuz ayı bütçe açığı da rekor kırdı, 7 aylık açık 80 milyar TL’ye dayandı” verisini paylaştı.
Bütçe açığının da hızla büyüdüğüne dikkat çeken Sağlam, bu durumun siyasi tartışmaları körükleyeceğini kaydetti.
Sağlam yazısını şu satırlarla sürdürdü:
“Şahsen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim için henüz bir karar vermediğini ancak bir yandan da anket sonuçlarına bakarak hazırlıklı olmak istediğini düşünüyorum. Her türlü olasılığa hazırlık yaparak anketlerde artık açıkça gözüken popülaritesini düzeltmek adına, harcamalara ağırlık verdiği söylenebilir. AKP iktidarları her zaman “mali disiplini koruyoruz” diye övündü. Hatta pandemi döneminde bile bu algıyı bozmamak için, zor duruma düşmesine rağmen geniş toplum kesimlerine doğrudan desteği düşük tutup borçlandırma yoluna gittiler.
Ancak hazirandan itibaren artık muslukların açıldığını söylemek yanlış olmaz. Bu durum aynı zamanda parasal dengesizliğe mali dengesizliğin eklenmesini getirecek ki bir süre idare edilse bile daha sonradan çıkacak faturayı ağırlaştıracağı kesin.
Temmuz ayında rekor kıran bütçe açığı aylık bazda 45.8 milyar TL, ilk 7 ayda 78.3 milyar TL açık verdi. Temmuzda 141.1 milyar TL gider, 95.3 milyar TL gelir yazıldı. Faiz dışı bütçe giderleri 117.4 milyar TL olurken faiz dışı açık ise 22.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Faiz dışı açığın büyümesi mali disiplin algısı açısından büyük bir handikap oluşturuyor.
Temmuzda gider kalemi içinde personel giderleri yüzde 19 artışla 30.7 milyar TL, faiz harcamaları ise yüzde 179 artışla 23.6 milyar TL oldu.
Açığı 78.3 milyar TL’ye çıkan ilk 7 aylık bütçeye baktığımızda ise faiz dışı bütçe giderleri 689.9 milyar TL, faiz dışı fazla ise 36.2 milyar TL oldu.
Bu arada daha önce açıklanan nakit açığa baktığımızda, hâlâ bilançoya yazılmayan tutar bulunduğunu, bunun da önümüzdeki aylardaki bütçe açıklarını büyüteceği söylenebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı temmuzda nakit bütçe dengesi açığını 67.9 milyar TL olarak açıklamış, yeni bir rekor kırılmıştı.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***