DİYARBAKIR – Uluslararası Feqiyê Teyran Kültür Sanat ve Doğa Festivali çalışmalarının sürdüğünü belirten Mordem Sanat Merkezi’nden Barış Işık, Eylül’de tartışacakları programa, uluslararası kurumları da dahil edeceklerini söyledi.
Wêjegeh Amed, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Mordem Sanat Merkezi, A4 Atölye, Wephotos ve Merkezkaç Sanat Kolektifi tarafından Nisan 2022’de düzenlemesi planlanan Uluslararası Feqiyê Teyran Kültür Sanat ve Doğa Festivali’nin hazırlıkları sürüyor. Atölye çalışmaları, konser ve tiyatro gösterilerinin yer alacağı festivalde, Kürt Tasavvufi Halk Edebiyatı’nın ilk temsilcilerinden olarak bilinen Feqiyê Teyran’a ilişkin araştırmaların derinleştirilmesi amaçlanıyor.
FESTİVALİN TEMASI
Festival çalışmalarına ilişkin konuşan Mordem Sanat Merkezi yöneticisi Barış Işık, şu ana kadar Diyarbakır’da bulunan çok sayıdaki sivil toplum örgütü ve sanat merkezi temsilcileriyle bir araya geldiklerini aktardı. Tüm STÖ ve sanat merkezlerinin festivale dahil olmasını isteyen Işık, “Görüştüğümüz kurumlarla Eylül ayı başlarında bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Toplantıda Diyarbakır’da bulunan kurumların ne yapacağını tartışacağız. Ardından uluslararası kurumları festivale dahil etmeyi planlıyoruz” dedi.
Festivalin temasının sanat, kültür ve doğa üzerine olacağını belirten Işık, “Zaten Feqîyê Teyran felsefesinde de bunlar mevcut. Festivalin gerçekleştirileceği yere ilişkin bazı tespitlerimiz var. Ancak yer konusunda bir netlik yok. Bir yandan festival diğer yandan insanların kamp yapabileceği ve sanat atölyelerini düzenleyebileceğimiz bir yer planlıyoruz” diye belirtti.
PROGRAM VE ÇALIŞMALAR
Festivali düzenleyicilerinin programına dair de kimi detaylar paylaşan Işık, bu kapsamda Wêjegeh Amed’in Feqîyê Teyran’a ilişkin panel düzenleyerek, sunum yapacağını söyledi. Işık, diğer düzenleyicilerin çalışmalarına dair ise şu bilgileri paylaştı: “A4 Atölye ve Merkezkaç Sanat Kolektifi, Feqiyê Teyran’la ilgili sergi düzenleyecek ve sergi Diyarbakır’ın birçok yerinde sergilenecek. A4 Atölye ve Wephotos, Feqiyê Teyran’a dair bir belgesel yapacak. Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Feqiyê Teyran’a ilişkin çocuklara masallar anlatacak. Mordem Sanat, tiyatro müzikali gerçekleştirecek. Festivale ilişkin Kürt Dil ve Kültür Ağı ile konuştuk ve 2022 yılını Feqiyê Teyran yılı olarak ilan edilebilirler. Yine Ma Müzik, çocuk korosuyla bir konser verecek. Amed Şehir Tiyatrosu ise, geleneksel bir oyunla festivale katılım sağlayacak.”
Festivali 1 ya da 2 yılda bir düzenlemeyi hedeflediklerini ifade eden Işık, festivale katılmak isteyen STÖ ve sanat merkezlerinin de kendilerine ulaşmalarını istedi. Işık, ayrıca tüm çevreleri festivale sahip çıkmaya davet etti.
MA / Fahrettin Kılıç – Cengiz Özbasar
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***