HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN
Halime Maden, atanamayan on binlerce sınıf öğretmeninden biri. Son girdiği KPSS sınavında 93,6 puan alarak alanında 4. olmayı başardı. Ancak sözlü sınavda elendi. Yaşadığı haksızlığa sosyal medya hesabı üzerinden isyan eden Maden, “Mülakatta tüm soruları doğru cevaplamama rağmen 59 puan verip elediler. Hakkımda soruşturma yok, sicil kaydı yok. Neden?” ifadelerini kullandı.
Aynı şekilde Bekir Tuna da mülakatta hiçbir gerekçe gösterilmeksizin elenen öğretmenlerden. Tuna da sınav sonuç kağıdını sosyal medya hesabından paylaşarak, “Sınıf öğretmenliği Türkiye 127.’si oldum, mülakattan elendim. Hakkımda hiçbir şey yok. Mülakatta 4 sorunun hepsini bildim. Vicdanı olan birisi lütfen benim bu durumumu düzeltsin,” diyor. KPSS’de 86,6 puan alan Tuna’ya mülakatta 58 notu uygun görülmüş!
Halime Maden ve Bekir Tuna gibi KPSS’de yüksek puan aldıkları halde mülakatta elenen binlerce öğretmen var. Onlar gibi AKP’li ya da MHP’li olmadıkları için atanamayan on binlercesi ortada kaldı. AKP’nin mülakat uygulaması, KPSS’yi ‘formalite’ haline getirdi. Asıl sınav ‘mülakat’.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen’in geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalar gündeme oturmuştu. Tarihe geçecek bir itirafta bulunan Şen, KPSS’de yazılı sınavda başarılı olan muhalifleri elemek için ‘mülakat’ şartı getirdiklerini anlattı. Liyakatsizlik konusunun tartışılabileceğini belirten Şen, “FETÖ, PKK, DEAŞ sızmaları olmasın diye o mülakatlar konuldu. Bir zaman sonra kaldırılacak. Milli Eğitim için o mülakatlar kaldırılabilir. Mülakat şartı getirmesek, kriptoları nasıl eleyecektik?” dedi.
ELENENLER HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILIYOR MU?
Mustafa Şen’in açıklamalarının hukukla uzaktan yakından ilgisi yok. Zaten kendisinin de böyle bir iddiası yok. Mülakat uygulaması, AKP rejiminin daha kolay kadrolaşması için getirildi ve yıllardır da uygulanıyor. Kısa vadede kaldırılacak gibi de görünmüyor. Mağdurlara her gün yenileri ekleniyor.
Mustafa Şen, sözde ‘mülakat’ uygulamasıyla ‘kripto’ örgüt üyelerinin belirlendiğini savunuyor. Bir kişinin ‘kripto’ olup olmadığı 2-3 soru sorarak nasıl tespit edilebilir? Kaldı ki KPSS’de 85-90-95 alan ancak mülakatta 55-60 puan verilerek elenen binlerce öğretmen, memur adayı var. Bu insanlar ‘kripto’ oldukları için mi eleniyor? Eğer öyleyse haklarında bir işlem yapılıyor mu? Hayır… Bugüne kadar mülakatta elenen bir kişi hakkında bile işlem yapıldığı açıklanmadı.
TÜRKİYE 4.’SÜ OLDU AMA MÜLAKATTA ELENDİ
Halime Maden, sınıf öğretmeni. Atama bekliyor. Son girdiği KPSS sınavından mükemmel bir sonuç aldı. 93,6 puan alarak alanında Türkiye 4. olmayı başardı. Ancak Haline öğretmen buna rağmen atanamadı. Çünkü sözlü sınavda yani mülakatta elendi!
Tepkisini sosyal medya hesabından gösteren Halime Maden, başta Erdoğan olmak üzere birçok iktidar temsilcisini de paylaşımlarına etiketledi: “Mülakatta tüm soruları doğru cevaplamama rağmen 59 puan verip elediler. Hakkımda soruşturma yok, sicil kaydı yok. Neden? Bu haksızlığın düzeltilmesini istiyorum.”
Halime Maden’in paylaşımları kısa sürede binlerce kez RT edildi, etkileşim aldı.
86,6 PUAN ALDI, MÜLAKATTA KAYBETTİ
Bekir Tuna’nın durumu da Halime öğretmenden farklı değil. O da son girdiği KPSS’de 86,6 gibi yüksek bir puan alıyor. Türkiye 127.’si oluyor. Ancak o da nasıl oluyorsa mülakatta 58 verilerek eleniyor. Bekir Tuna, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sınıf öğretmenliği Türkiye 127.’si oldum, mülakattan elendim. Hakkımda hiçbir şey yok. Mülakatta 4 sorunun hepsini bildim. Vicdanı olan birisi lütfen benim bu durumumu düzeltsin,” diyor.
ÖĞRETMENLER İSYAN EDİYOR: BİZ BU ÜLKENİN EVLADI DEĞİL MİYİZ?
Kemal Buğra Mutlu isimli ataması yapılmayan bir başka öğretmen ise velilere sesleniyor: “Sayın veliler; kendi alanımda 20 bin kişi içinden 607. olmama rağmen benim atamam yapılmıyor. Ancak, benim yerime bir at bakıcısı derse girebiliyor. Bu reva mıdır? Çözüm bellidir. Ek 40 bin öğretmen ataması şarttır.”
İngilizce öğretmeni Arzu Hanım ise “Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları açıklandı ve çoğu arkadaşımla birlikte yüksek puanlarla atanamıyoruz. İçimiz yanıyor. Biz bu ülkenin evladı değil miyiz?” diyor.
BEN Mİ BAŞARISIZIM, YOKSA BİZİ OYALAYANLAR MI?
Dilşah isimli bir başka kullanıcı ise, “87 puan aldım. Alanımda 90. oldum. Her sene en kötü 400 alım oluyordu. Bu sene bilişim öğretmenlerine pandemide her konuda ihtiyaç duyuldu. Ama @tcmeb 50 kontenjan verdi. Geçen senelerde benim puanımla yer beğendiler ama ben atanamadım.” diyerek tepkisini dile getiriyor.
Sümeyye Erol isimli bir başka kullanıcı ise “Alanımda yüzde 3’lük dilime giren ben mi başarısızım yoksa 10 aydır bizi oyalayanlar mı?” şeklinde konuşuyor.
KADROLAŞMANIN KILIFI ‘MÜLAKAT’
Mülakat, AKP rejimi için kadrolaşmanın ‘kılıfı’ haline gelmiş durumda. KPSS’de alınan sonuçlar artık formaliteden öteye gitmiyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019 yılı Eylül ayında yaptığı açıklamada, “Emniyet teşkilatından 17-25 Aralık ve 15 Temmuz sonrasında sadece KHK yoluyla ihraç edilenlerin sayısı yaklaşık 33 bindir.” demişti. Bugün bu sayının 34 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar emniyet mensubunun yerine ise ‘güvenlik soruşturması ve mülakat’ kılıfıyla AKP’liler ve kısmen MHP’liler alındı.
REJİMİN MİLİS GÜÇLERİ: BEKÇİLER!
Bekçilik, AKP rejimi tarafından 2008 yılında ‘artık ihtiyaç kalmadığı’ gerekçesiyle kaldırılmıştı. O tarihte hizmeti sürdüren 8 bin 152 bekçi ise polis yapıldı. Tartışmalı 15 Temmuz’dan sonra AKP rejimi 14 Ağustos 2017’de bekçilik sistemini yeniden hayata geçirdi. Kasım 2017’de bekçi sayısı bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından 4 bin 537 olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle sayıları 29 bini aştı. Söz konusu 29 binden fazla bekçinin neredeyse tamamı AKP’li militanlardan oluşuyor.
YARGI, AKP’Lİ AVUKATLARA EMANET!
Rejim sadece eğitim ve emniyette değil; yargıda da kadrolaştı. 17 ve 25 Aralık büyük yolsuzluk soruşturması sonrasında yapılan düzenlemelerle yargı tamamen AKP’nin kontrolüne geçmiş durumda. Binlerce AKP’li avukatın hakim ve savcı yapılarak ‘sisteme dahil edildiği’ bizzat dönemin başbakanı Erdoğan ve yine dönemin adalet bakanı Sadullah Ergin arasında geçen telefon konuşmasında ortaya çıkmıştı. Yalanlanmayan konuşmaya göre 2013 yılında sisteme dahil edilen AKP’li avukat sayısı 2 bin civarındaydı.
3 YILDA 12 BİN HAKİM SAVCI ALIMI
2011’deki toplam hakim ve savcı sayısı 11 bin civarındaydı. 15 Temmuz öncesinde rakam 15 bin 304 olarak kayıtlara geçti. 15 Temmuz’dan sonra 5 bin civarında hakim ve savcı hukuksuzca ihraç edildi. Bugün ise toplam hakim ve savcı sayısı 22 bin civarı! Bu hesaba göre 15 Temmuz’dan bu yana 12 bin civarı hakim ve savcı alımı yapıldı. Bu hakim ve savcıların yüzde 45’inin meslekte görev yaptığı süre 3 yıl veya daha az.