HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ
Kamu kurumlarında uygulanmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanan tasarruf tedbirleri genelgesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira Saray ve TBMM Genel Sekreterliği tasarruf tedbirlerinden muaf tutuluyor. Genelgeye göre hiçbir surette hizmet binası, lojman ve sosyal tesis arsa ve arazisi satın alınmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacak. Taşıt sayısı, 2023 yılı sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılacak.
SARAY’IN HANGARINDA 1,5 MİLYAR DOLAR YATIYOR
Millete ‘tasarruf’ çağrısı yapan Saray, “İtibardan tasarruf olmaz.” anlayışı gereği para yutmaya devam edecek. 2020’de 3,1 milyar bütçe ayrılmıştı Saray için. 2021’de rakam 4 milyar liraya çıktı. Güncel rakamlarla Saray’ın günlük masrafının 13 milyon liradan fazla. Erdoğan’ın hangarındaki uçak, helikopter ve ultra lüks makam otomobillerin değerinin kabaca 1,5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
GENELGEDE 5’Lİ ÇETE YOK!
Genelgede iktidarın ihaleye boğduğu 5’li çete ve ikiden fazla maaş alan AKP’li bürokratlarla ilgili de tek cümle kurulmamış. 5’li çeteye 18 yılda 220 milyar dolar aktarılmıştı. AKP’li yüzlerce bürokrat ikiden fazla kurumdan 50-60 bin lira maaş alıyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin ‘tasarruf tedbirleri’ genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak 2021/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde iki kurum muaf tutuluyordu. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Saray) ve TBMM Genel Sekreterliği…
Genelgeye göre kamu kurumlarında 2020 yılındaki taşıt sayıları, 2023 sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak.
TASARRUF YUKARIDAN BAŞLAR
Söz konusu genelge tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira asıl tasarrufun yapılması gereken yerler olarak gösterilen Saray ve TBMM ‘muaf’ tutuluyordu. Deva Partisi lideri Ali Babacan, “Tasarruf ruhu yukarıdan başlar. Şatafatlı harcamaları kesmesi gereken, bütçesini küçültmesi gereken ilk kurum Cumhurbaşkanlığı’dır. Sayın Cumhurbaşkanı, lütfen önden buyurun.” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ise “İnşallah sözlerinde dururlar ama bu yetmez. Siz gitmişsiniz lüzumsuz olarak 1000 araba kiralamışsınız, yüzde 20’sini satacaksınız. 1000’ini de sat, niye sadece yüzde 20?” diye konuştu.
CHP’li Seyit Torun ise genelgeyi ‘çürümüşlüğün’ resmi olduğunu söyledi. Torun, “Düştükleri israf çukurundan milleti kandırarak çıkamazlar. Erdoğan, kendi genelgesinde kendisini muaf tutuyor. Bu çürümüşlüğün resmidir.” dedi.
GENELGEDE NELER YOK?
Genelgede olanlardan çok olmayanlar dikkat çekici. Saray zaten muaf. Peki Saray’ın yıllık harcaması ne kadar? Sayıştay’ın raporuna göre Cumhurbaşkanlığı’nın 2019 yılı harcaması 3,6 milyar liraydı. Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı bütçesi 4 milyar 39 milyon lira olarak belirlenmişti. Ancak söz konusu rakamın 5 milyar civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Kaba bir hesapla Saray’ın günlük masrafının 13 milyon TL’nin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Saray’ın 1 saatlik masrafı olan 570 bin TL, 201 asgari ücrete denk geliyor.
SARAY’IN HANGARINDA MİLYAR DOLAR YATIYOR
Erdoğan’ın uçaklarının toplam fiyatının ne kadar olduğu konusunda net bir bilgi yok. Ancak sadece Katar emirinden alınan ultra lüks Boeing 747 uçağın fiyatı 400 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Hangardaki uçaklardan direği Airbus A330-200 ve A340-500’ün her birinin fiyatı ise 240 milyon dolar seviyelerinde. Airbus A318’in değeri ise 80 milyon dolar. Diğer uçak ve jetlerin fiyatlarının da bu civarlarda olduğu tahmin ediliyor. Erdoğan’ın hangarında ayrıca üç adet de Sikorsky S-92 helikopter bulunuyor. Erdoğan’ın uçak, helikopter ve ultra lüks makam otomobillerinin değerinin kabaca 1,5 milyar dolar civarında olduğu görülüyor. Bu arada, Erdoğan’ın yazlık ve kışlık saraylarına da her yıl milyonlarca lira harcanıyor.
5’Lİ ÇETE DE ‘MUAF’ TUTULDU
Tasarruf genelgesinde muhalefetin 5’li çete olarak tanımladığı iktidar yandaşı holdingler de yer almıyor. Dünyada kamudan en fazla ihale olarak tarihe geçen 5’li çeteye 18 yılda 220 milyar dolar aktarıldı. 2021 yılı bütçesinde garanti ödemeleri için ayrılan para 31 milyar TL! Sadece Osmangazi Köprüsü için vatandaşın cebinden geçtiğimiz yıl 3,2 milyar TL çıktı!
İKİDEN FAZLA MAAŞ ALANLAR DA UNUTULDU!
Genelgede 3-4 farklı kurumdan 50-60 bin lira maaş alan AKP’li bürokratlar da yok. Yüzlere AKP’li, hali hazırda 2’den fazla kurumdan maaş alıyor. Söz konusu durum bizzat CHP’li vekiller tarafından belgeleriyle ispatlandı. Muhatapları da ikiden fazla maaş aldıklarını kabul etti. Ancak tasarruf genelgesinde bu konuyla ilgili de tek cümle yer almıyor.