AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gençlere 30 yaşını beklemeden evlenmelerini tavsiye etti. Gençler ise evlilik masraflarından dert yanıp devletten yardım talep etti. Hükumet ise gençlere maddi yardım yerine Diyanet üzerinden külfetsiz, masrafsız nikah yapmanın faziletlerini iletti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Babalar Günü dolayısıyla buluştuğu gençlere “erken evlenme” ve “üç çocuk yapma” tavsiyesinde bulundu. Erdoğan “Şimdi yeni moda başladı. 30 yaştan önce ne erkekler evleniyor, ne kızlar evleniyor. İnanıyorum ki sizin evlilikte yaş sürecini çok fazla ilerletmeden, gecikmeden evlenmek, bunu hem gençlerimiz hem kızlarımız için söylüyorum. Bir de nikah törenlerinde hep söylerim en az üç çocuk. Çünkü bizim buna ihtiyacımız var” dedi.
MODADAN DEĞİL İŞSİZLİKTEN EVLENEMİYORUZ
Gençler ise Erdoğan’ın bu çağrısına sosyal medyadan #EvlenmiyorumÇünkü etiketi ile cevap verdi. Gençlerin en çok dert yandıkları konuların başında ise masrafların yüksekliği geldi. Gençlerin sosyal medyadan paylaştıkları cevaplardan bazıları şöyle:
Modadan dolayı değil, işsizlikten dolayı evlenemiyoruz…
Aldığımız ücretle evimizin geçimini sağlayamıyoruz, evlenemiyoruz, çocuk yapamıyoruz.
Asgari ücretin altında kaldığımız gibi özlük haklarımızın da olmaması sebebiyle evlenemiyoruz.
Atamasını yaparsan öğretmenlerin evlenir. Kendimize bakamıyoruz, gelecek yok, ne çocuğu. Evlenemiyoruz geçim derdinden.
Sayenizde evlenemiyoruz bile. Cepte para mı bıraktınız?
Başkanım @rterdogan, 30 yaşından önce evlenemiyoruz çünkü işimiz yok.
Parasızlıktan, işsizlikten evlenemiyoruz. Şimdi çalışmayan bayan öğretmeni bile almıyorlar ki erkeklerin durumu daha vahim.
DİYANET KÜLFETSİZ NİKAH TAVSİYE ETTİ
Gençlerin evlilik için destek talebine yanıt Diyanet’ten geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı “Düğünlerimizde nebevî ölçüye riayet edelim” başlığıyla yayınladığı hutbede Peygamber Efendimiz (s.a.s), sevgili kızı Fâtıma’nın çeyizinin, bir parça kadife, bir su tulumu ve bir yastıktan ibaret olduğu hatırlatıldı. Dinin hem düğün hazırlıklarının hem de nikâh ve düğün törenlerinin kolaylaştırılmasını öğütlediği vurgulanan hutbede, “Her işimizde olduğu gibi düğünlerimizin de gösterişten uzak ve sade yapılmasını tavsiye eder. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s) bir hadisinde şöyle buyurur: “En bereketli nikâh, zorluğu ve külfeti en az olanıdır” denildi.
DÜĞÜNLERİ GÖSTERİŞE DÖNÜŞTÜRMEYELİM
Evlenmek isteyen birçok gencin düğün masraflarının makul ölçüleri aşması sebebiyle zorlandıkları, evlilikten uzak durduklarına dikkat çekilen hutbede, “Gereğinden fazla yapılan düğün harcamaları ile aileler, düğünden sonra uzun süre borç ödemektedir. Bu durum genç çiftlerin, evliliklerinin ilk yıllarını maddi sıkıntı ve huzursuzlukla geçirmesine neden olmaktadır. Hâlbuki Nebevî ölçü açıktır: “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın! Müjdeleyin, nefret ettirmeyin!” denildi. Hutbede ayrıca “Evliliklerimizi kolaylaştıralım. Düğünlerimizi israfa ve gösterişe dönüştürmeden yapmaya gayret edelim” denildi.
EVLİLİK İÇİN 100 BİN LİRANIN ÜZERİNDE PARA GEREKİYOR
Normalleşme ile birlikte düğün yapmak serbest bırakıldı ancak düğün yapmak isteyenler ekonomik engellere takılıyor. Evlilik hazırlığı yapanları masraflar kara kara düşündürüyor. Evlenmek isteyenler 100 bin liranın üzerinde bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Düğün salonunda yemekli bir düğün yaklaşık 25 bin liraya mal oluyor. Gelinlik ve damatlıklar için 10 bin lira civarında bir ücret talep edilirken, ev eşyaları fiyatları için gereken para ise yaklaşık 50 bin lira. Beyaz eşyalar ve oturma grupları fiyatları ise 15 bin lira civarında seyrediyor. Bunların dışında düğünlerin vazgeçilmezi takılar için ise en az 20 – 30 bin lira civarında bütçe ayrılması gerekiyor.