Avrupa Birliği’ne şirin gözükmek için Yargı Reformu paketleri hazırlayan AKP hükumeti geri adım attı.
AB’nin Türkiye’ye 3 milyar euro destek paketini onaylamasının ardından hukuk reformları rafa kalktı. AKP, OHAL uygulamalarını 3 yıl uzatmak için teklif hazırladı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa ve ABD ile ilişkileri düzeltmek için insan hakları ve demokrasi alanında düzenleme vaadinde bulundu. Arka arkaya Yargı Reformu Paketleri açıklayan Erdoğan, ekonomi paketleriyle de yabancı yatırımcıya güven sözü verdi.
AVRUPA’YA BAŞKA TÜRKİYE’YE BAŞKA
Erdoğan, 14 Haziran 2021 tarihinde Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesinde de liderlere demokratikleşme sözleri verdi. Görüşmelerde Türkiye’de hazırlanan son ‘yargı paketlerini’ örnek gösteren Erdoğan, AB liderlerini demokratik adımlar atacağına inandırdı.
EK 3 MİLYAR EURO DESTEĞİ KAPTI
NATO Zirvesi’nin ardından bir araya gelen AB Komisyonu, Türkiye’ye ek 3 milyar euro destek paketini görüştü. 25 Haziran 2021 tarihinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin Türkiye’ye göç anlaşması kapsamında 3 milyar euro verilmesi konusunda uzlaşmaya vardığını açıkladı. Aradan bir ay geçmeden AKP, 9 Temmuz 2021 tarihinde OHAL’i 3 yıl daha uzatan yasa teklifini TBMM’ye sundu.
ERDOĞAN PARAYI ALINCA ESKİ AYARLARA DÖNDÜ
Merkez Bankası (TCMB) rezervlerini eksi 47 milyar dolara düşüren Erdoğan yönetimi, AB’den desteği kapınca eski ayarlarına geri döndü. Türkiye Büyük Millet Meclis’ine sunulan torba yasa teklifine göre, OHAL ile getirilen toplu suçlarda gözaltı sürelerinin 12 güne kadar uzatılması, şirketlere yargı kararı olmaksızın kayyum atanması, mahkeme kararı olmadan kamudan ihraçlara izin verilmesi 3 yıl daha uzatılacak.
ADALET BAKANI’NIN ÇABALARI HAVADA KALDI
Yabancı yatırımcı çekmek için ekonomi toplantılarına katılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Yargı Reformu çabaları da havada kalmış oldu. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla zor durumda kalan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talebi doğrultusunda sıkı yönetim uygulamalarının uzatılması kararlaştırıldı.