Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, son dönemde artan Koronavirüs vaka sayılarıyla ilgili, “Ülke geneline baktığımızda hastane yatışlarının yüzde 95’ini aşılanması tamamlanmamış bireylerin oluşturduğunu görüyoruz” dedi. Kayıpmaz, vatandaşların aşılarını olmasının yanı sıra, toplumsal bağışıklık oluşana kadar mutlaka kişisel önlemlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, son dönemde artan Koronavirüs vakaları, hasta, ağır hasta ve vefat sayılarına dikkat çekti. Aşılanan bireylerin hastaneye yatış oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, vatandaşların aşılarını olmasının yanı sıra, toplumsal bağışıklık oluşana kadar mutlaka kişisel önlemlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kayıpmaz, ABD’de yer alan bilimsel çalışmalar ile aşı olanların hastaneye yatış, ölüm ve ağır hastalık oranlarının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de de aktif vakaların yüzde 95 oranında aşıları tamamlanmamış kişilerden oluştuğunu vurguladı.
“Aşı ve birlikte bireysel tedbirler tek çaremiz”
Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara uzmanlarca uyarılarda bulunulduğunu ancak istenmeyen görüntülerin oluştuğunu belirten Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Kurban Bayramı öncesinde konunun uzmanları olarak halkımızı bireysel önlemlere uyumun ne denli önemli olduğu konusunda uyarmıştık. Bununla birlikte kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte en önemli koruyucularımız olan maske kullanımı, kişiler arasındaki fiziksel mesafenin korunması, el hijyeni ve yine fiziksel mesafenin korunamadığı kalabalıklardan uzak durmanın ihmal edildiğini ne yazık ki görebiliyoruz. Bu salgın hastalıkla mücadelede aşı ile birlikte bireysel tedbirler ve kişisel korunma çemberimizin oluşturulması olmazsa olmaz tek çaremizdir. Dünya genelinde de aşı ile toplumsal bağışıklık sağlanamadığı müddetçe bireysel önlemlerin mutlaka aşı ile birlikte uygulanması gerekmekte” ifadesini kullandı.
“Delta varyantı giderek daha baskın hale geliyor”
Delta varyantının tüm dünyada giderek daha baskın hale geldiğine dikkat çeken Kayıpmaz, “Öngörüldüğü şekilde Delta varyantının giderek daha baskın hale geldiğini biliyoruz. Yapılan bilimsel çalışmalarda da bu varyantın daha bulaştırıcı olduğu ortaya konulmuş durumda. İyi havalandırılmamış kapalı ortamlarda maskesiz uzun süre vakit geçirilmesi ile birlikte özellikle aşısız bireylere hastalığın bulaşması anlamında bir tehlike oluşmaktadır. Ayrıca yine yapılan çalışmalar iki doz Biontech aşısının İngiliz varyantı olarak da tabir edebileceğimiz Alfa varyantına karşı yüzde 93,7 oranında etkili iken, Delta varyantına karşı korumada bunun yüzde 88 olduğu bulunmuştur. Karşı korumada yüzde 88 oranında bir etkinlik. Tek doz Biontech aşısından sonra ise Delta varyantına karşı koruyuculuk yüzde 35,6 olarak tespit edilmiş. Bu nedenle Biontech aşılarının iki dozu yapılarak bu aşıların tamamlanması son derece önemlidir” diye konuştu.
“Aşılanması tamamlanmış kişilerin ağır hastalık geçirme riski çok daha az”
Aşılanmış bireylerin hastaneye yatış, ağır hastalığa yakalanma ve ölüm oranlarının oldukça düşük olduğunu vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ABD’deki gerçek yaşam verilerine baktığımızda Massachusetts’te 17 Temmuz itibarıyla aşılanması tamamlanmış bireylerde hastaneye yatış oranının yüz binde 6 olduğu açıklanmış durumda. Dönüyoruz New Jersey’e bakıyoruz, 12 Temmuz itibarıyla aşılanması tamamlanmış bireylerde ölüm oranının yüz binde 1 olduğu açıklanmış durumda. Ayrıca yine Covid-19 nedeniyle yapılan hastane yatışlarının yüzde 99’dan fazlasının aşılanmamış bireyler olduğuna dikkat çekilmekte. Kendi hastanemize baktığımızda Ankara Şehir Hastanesi’nde Acil Tıp Kliniğinden yoğun bakıma yatırılan Covid-19 olgularında büyük bir çoğunluğu aşılanmamış bireyler oluşturuyor. Hemen ardından ise aşılanması tamamlanmamış bireyler geliyor. Ülke geneline baktığımızda da zaten hastane yatışlarının yüzde 95’ini aşılanması tamamlanmamış bireylerin oluşturduğunu görüyoruz. Açıklanan bu verilere göre aşılanması tamamlanmış kişilerin ağır hastalık geçirme riski aşılanmamış kişilere göre çok daha az.”
“Toplumsal bağışıklık sağlanana kadar maske, mesafe, hijyen kuralına uyulmalı”
Aşısını olmayan vatandaşların bir an önce aşılarını olmaları gerektiğini ve bununla beraber toplumsal bağışıklık sağlanana kadar maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kayıpmaz, “Geçtiğimiz günlerde Sinovac firmasının Coronavac isimli inaktif aşısı ile ilgili olarak yapılan bir çalışmanın ön sonuçları yayımlandı. Buna göre aşının iki dozunun uygulanmasının ardından 6 ay ve daha üzeri bir zamanda üçüncü doz aşının uygulanması ile spesifik bağışıklık sistemi yanıtında önemli bir hatırlatma olduğu ortaya konmuş durumda. Yani üçüncü doz ile birlikte virüsü artık etkisiz hale getirebilecek nötralizan antikor düzeylerinin önemli bir ölçüde arttığı ortaya konulmuş durumda. Bu çalışma iki dozlu bir programın iyi bir bağışıklık belleği de oluşturduğunu ortaya koymuş durumda. Yani bu Sinovac aşısıyla aşılanmış kişilerin hatırlatama dozunu olması iyi bir bağışıklık sistemi yanıtı sağlıyor” diye konuştu. (İHA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***