HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN
Anayasa Mahkemesi’nin 1 Temmuz’da verdiği ‘hak ihlali’ kararına rağmen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu günlerdir tahliye edilmiyor. Anayasa Mahkemesi kararı yerel mahkeme gönderdiğini yerel mahkeme ise kararın kendilerine ulaşmadığını ileri sürüyor. Paylaştığı bir haber linki nedeniyle milletvekilliği düşürülerek hukuksuzca tutuklanan Gergerlioğlu, haksızlığın tescil edilmesine rağmen rehin tutuluyor.
Hukukçulara göre yerel mahkemenin AYM’nin kararına uymaması hukuken mümkün değil. Yüksek mahkemenin hakkında ‘hak ihlali’ kararı verdiği Gergerlioğlu’nu tahliye etmeyen yerel mahkeme her dakika suç işliyor. Gergerlioğlu’nun Avukatı Bişar Alınak, “Kararın uygulanmaması, tam bir fiyasko, tam bir facia,” diyor.
HDP, ADALET NÖBETİ’NE BAŞLAYACAK
HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada Gergerlioğlu için 5 Temmuz Pazartesi saat 11.00’de Sincan Cezaevi önünde Adalet Nöbetine başlanacağı belirtildi. Konuya ilişkin paylaşımda, “AİHM ve AYM kararlarını uygulamayan darbecilere karşı her yerde mücadeleye devam edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye yine bir skandalla gündemde. Milletvekilliği skandal bir kararla düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararına rağmen günlerdir tahliye edilmiyor.
AYM, Gergerlioğlu’nun ‘siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘ifade özgürlüğü’ hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmetmişti. AYM, hak ihlalinin ortadan kaldırılması için yerel mahkemeden Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesinin istenmesine de karar verdi.
GERGERLİOĞLU, GÜNLERDİR REHİN
Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu, konuya ilişkin ilk paylaşımında, “Anayasa Mahkemesi, babam hakkında ‘hak ihlali’ kararı verdi. Tahliye oluyor babam tahliye oluyor!” ifadelerini kullandı.
Karar 1 Temmuz Perşembe günü verilmişti. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun o gece tahliye edilmesi gerekiyordu ancak edilmedi. Cuma günü tahliyesine kesin gözüyle bakılıyordu ancak o gün de tahliye olmadı.
Bunun üzerine Salih Gergerlioğlu 2 Temmuz’da şu paylaşımda bulundu: “AYM, ‘Karara ilişkin yazıyı gönderdik’ diyor. Kocaeli 2. Ağır Ceza ise ‘Bize bir şey gelmedi’ diyor. Ne anlamamız gerekiyor bundan? AYM’nin tahliye kararının uygulanmadığı her saniye, her dakika, her saat ‘hürriyeti tahdit’ suçu işleniyor.” ifadelerini kullandı.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI KESİNDİR
Anayasa’nın 153. Maddesine göre, ‘Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir’. Yüksek mahkemenin ‘ihlal’ kararı verdiği bir dosyada yerel mahkemenin direnme şansı yok. Benzer bir skandal, AYM’nin kararının yerel mahkeme tarafından tanınmaması durumu CHP’li Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları davasında da yaşanmıştı.
O gün konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ceza hukuku profesörü Adem Sözüer, yerel bir mahkemenin Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymamasının ve karar hakkında yorum yapmasının hukuken mümkün olmadığını belirtmişti.
AVUKAT: GAZETECİLERE TEBLİĞ EDİLEN KARAR BİZE VERİLMEDİ!
Gergerlioğlu’nun Avukatı Bişar Alınak, yaşanan süreci hukuken yorumlamanın mümkün olmadığını söylüyor. Alınak, “Anayasa Mahkemesi’nin kararının uygulanmaması, tam bir facia. Fiyasko. Tahliyenin önünde hiçbir engel yok. Keyfi bir süreç yürütülüyor. Bu kararın hemen imzalanıp bizlere de tebliğ edilmesi gerekiyordu. Fakat ne bize ne de yerel mahkemeye tebliğ edildi. Normalde dosyalarla ilgili bilgi ilk avukatlara verilir. Gazetecilere servis edilen mahkeme kararı hala bize ulaşmış değil. Şu an usule aykırı bir süreç işletiliyor. Pazartesi AYM’ye dilekçe yazıp hemen tarafımıza tebliğ edilmesini isteyeceğiz.” diyor.
TANRIKULU: SUÇ İŞLİYORSUNUZ!
CHP’nin avukat vekillerinden insan hakları savunucusu Sezgin Tanrıkulu, “Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararını amasız fakatsız uygulaması gerekiyor. Hukuksuzca tutsak edilen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu tahliye etmeyerek daha da büyük suç işliyorsunuz.” diyor.
VEKİLLİĞİ HUKUKSUZCA DÜŞÜRÜLDÜ
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016’da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018’de ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı. Cezanın kesinleşmesinin ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlandı ve TBMM’ye gönderildi. Gergerlioğlu bununla birlikte kendisine verilen cezayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM ihlal kararı vermedi. Gergerloğlu’nun vekilliği 17 Mart’ta düşürüldü. 21 Mart günü ise Meclis’te zorla çıkarılarak gözaltına alındı. 2 Nisan akşamı evi basıldı ve cezaevine gönderildi.