AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, G7 liderlerinin gelişmekte olan ülkelere yardım planlarının, Çin’in yatırımlarının aksine koşulsuz şartsız olduğunu söyledi.
G7 Zirvesi için İngiltere’de bulunan von der Leyen, euronews’e özel mülakatta, G7 ülkeleri ile Çin’in ekonomik açıdan birbiri ile yarışan “güçlü rakip”, insan hakları ve demokrasi alanında ise “sistematik rakipler” olduğunu ifade etti.
G7 Zirvesi’nde, Çin’in son 40 yıldaki ekonomik ve askeri yükselişine karşı atılabilecek adımlar gündem maddeleri arasındaydı. Bu kapsamda, G7 liderleri, düşük ve orta gelirli ülkelerin daha iyi altyapı inşa etmeleri amacıyla, Pekin’in ‘Kuşak ve Yol Girişimi’ne rakip olacak bir yatırım planının oluşturulmasında uzlaştı. “Dünyayı Yeniden Daha İyi İnşa Et” adı verilen girişimin ilk duyurusunu ABD Başkanı Joe Biden yapmıştı.
euronews’e konuşan Komisyon Başkanı, AB’nin 2019’da başlatılan “Avrupa ve Asya’yı Birleştirme” stratejisine de atıfta bulunarak, “G7 Zirvesi’nde bu tür girişimleri derinlemesine ele aldık, daha iyi ve daha inandırıcı modellere ihtiyacımız olduğu hususunda mutabık kaldık” dedi. G7’nin gücünün altını çizen von der Leyen, “Öncelikle ortaklarımızı, yatırımlarımızın Çin’in (yatırımlarının) aksine koşullara bağlı olmadığına ikna etmeliyiz” diye konuştu.
“Brexit ile ne üzerinde anlaştıysak o uygulanmalı”
İngiltere ile Avrupa Birliği arasında, Kuzey İrlanda meselesiyle ilgili Brexit sonrası devam eden anlaşmazlığa da değinen Vvn der Leyen, İrlanda adasında barışın, istikrarın ve Belfast Anlaşmasının devamının her şeyden önemli olduğunu vurguladı.
“İngiliz dostlarımıza karşı oldukça esnek davrandık, onlardan da aynı esnekliği görmek istiyoruz” diyen AB Komisyonu Başkanı, “Brexit ile ilgili neyde anlaştıysak onun uygulanması gerekiyor, tek çözüm budur” diye konuştu.