Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan’daki mülteci ve göçmenlerin işkence, kötü muamele gördüğü, Türkiye’ye yasa dışı olarak geri gönderilmelerine ilişkin yeni kanıtlar ortaya koyan bir rapor yayınladı.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Göç Araştırmacısı Adriana Tidona “Araştırmamız, şiddetli geri itmelerin Meriç bölgesindeki fiili Yunan sınır kontrol politikası haline geldiğini gösteriyor.” diye konuştu.
Uluslararası Af Örgütü bugün yayınladığı raporunda, Yunan sınır kuvvetlerinin, Avrupa Birliği ve uluslararası hukuk kapsamındaki insan hakları yükümlülüklerine aykırı olarak, mülteci ve göçmen gruplarını Türkiye’ye geri itmeden önce şiddet uyguladığını ve yasa dışı bir şekilde alıkoyduğunu belirtti. Bu nedenle Uluslararası Af Örgütü, AB sınır gücü Frontex’i Yunanistan operasyonlarını askıya almaya veya geri çekmeye çağırdı.
GERİ İTME, POLİTİKA HALİNE GELDİ
“Yunanistan: Şiddet, yalanlar ve geri itmeler” başlıklı rapor, Yunan makamlarının karada ve denizde nasıl yasadışı geri itmeler yaptığına ilişkin deliller ortaya koyuyor. Rapor öncelikle, Yunanistan ile Türkiye arasındaki kara sınırındaki Meriç bölgesindeki yasa dışı operasyonlara odaklanıyor. Şubat ve Mart 2020’de Yunanistan, Türkiye’nin kara sınırlarını tek taraflı olarak açmasına yanıt olarak mültecileri ve göçmenleri şiddet kullanarak geri itmişti. Bu yeni rapor, Haziran-Aralık 2020 arasında meydana gelen olayları belgeleyerek, Yunanistan sınırlarındaki insan hakları ihlallerinin devam ettiğini ve yerleşik bir uygulama haline geldiğini kaydediyor.
MÜLTECİ VE GÖÇMENLERE ŞİDDET UYGULANIYOR
Uluslararası Af Örgütü’nün konuştuğu mülteci ve göçmenlerin büyük çoğunluğu, üniformalı Yunan görevliler olarak tanımladıkları kişilerden ve sivil giyimli erkeklerden şiddet gördüklerini veya bu tür şiddet olaylarına tanık olduklarını bildirdi. Bu, bazen ciddi yaralanmalara neden olan sopa veya copla darbeler, tekmeler, yumruklar, tokatlar ve itmeler içeriyordu. Erkekler, bazen kadınların ve çocukların gözü önünde olmak üzere çoğu zaman aşağılayıcı ve saldırgan çıplak aramalara maruz kaldılar.
DARP EDİLİP, GERİ İTİLİYORLAR
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Göç Araştırmacısı Adriana Tidona “Araştırmamız, şiddetli geri itmelerin Meriç bölgesindeki fiili Yunan sınır kontrol politikası haline geldiğini gösteriyor.” dedi. Bir kişi Uluslararası Af Örgütü’ne geri dönüş operasyonlarından biri sırasında kendisinin ve grubunun tekneden zorla indirilip Meriç nehrinin ortasındaki bir adacık yakınında suya atılarak günlerce mahsur kaldıklarını söyledi.