Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, haziran ayı sonunda temelinin atılması beklenen Kanal İstanbul projesinin Marmara Denizi’ndeki deniz salyasını da bitireceğini söyledi.
Kanal 24’te açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı “Boğazdan 43 bin gemi geçiyor, yük miktarı çok arttı, gemi boyutları büyüdü. Dünyadaki ticaret hacmi 12 milyar ton. 10 yıl içinde 35 milyar tona çıkacağı söyleniyor. 2050’de boğazdan 78 bin gemi geçecek. Karadeniz Marmara’ya göre çok daha temiz. Kanal İstanbul yapıldığında Karadeniz’e akan nehirlerin Marmara’ya karışması söz konusu. Bu da Marmara’daki su kalitesini artırıp, deniz salyasını da bitirecek.” dedi.
Kanal İstanbul ile ilgili manipülasyon yapıldığını öne süren Bakan, “Su kaynaklarının etkileneceği söyleniyor. Sazlıdere barajı İstanbul’un yüzde 2.8’ine denk geliyor. İstanbul’un su rezervine Kanal İstanbul ile Piriççik ve Kahramandere barajları ile daha fazla katkı sağlayacağız. Toplam maliyeti 15 milyar dolar. Üzerinde 6 köprü var; fiyata bunlar dahil, 5 yılda tamamlayacağız.” diye konuştu.
Deniz Salyası ile mücadele için 22 maddelik eylem planı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 8 Haziran’dan itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi’ndeki müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesine başlanacağını açıklamıştı. Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’na ilişkin, “Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde; alıcı ortama deşarj yapan atık su arıtma tesislerinin tamamı 7/24 online izlenecek. Marmara Denizi’ndeki 91 izleme noktası 150’ye çıkarılacak.” dedi.