Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşla Türkiye’ye gelen sığınmacılar için Ankara tarafından sınırın güneyinde inşa edilen edilen yerleşim birimi tamamlanmak üzere. Ancak geri dönüşler konusunda Suriyeli sığınmacılar farklı görüşler dile getiriyor.
Danimarka’nın bazı Suriyeli mültecilerin oturum izinlerini uzatmayarak ülkelerine geri dönmeye zorlaması son dönemde uluslararası basında yer aldı. Kopenhag hükümeti tepki çeken bu kararına gerekçe olarak Suriye’nin artık yaşanabilir güvenli bir ülke olduğunu savunuyor.
Benzer bir durum Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için de geçerli. Ancak Türkiye, Danimarka’dan farklı olarak geri dönecek Suriyelileri Şam yönetiminin kontrolündeki bölgelere değil, bizzat kendi kontrolünde “güvenli bölge” ilan edilen yerleşim birimlerine göndermeyi planlıyor.
Bu bölgelerin başında İdlib vilayetinde, Türkiye sınırına yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Meşhed Ruhin geliyor. Türkiye bu bölgede 50 bin konuttan oluşan bir projeyi hayata geçirmek üzere. Bölgedeki yaklaşık 30 bin konut tamamlandı.
Peki sınırın Türkiye tarafında, Hatay’da bu konut projesine nasıl bakılıyor? Euronews Türkçe, hem Türk vatandaşlarına hem de Suriyelilere mikrofon uzattı.
“İnsanlar artık evlerine dönmeli” diyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “nüfus olarak Hatay 1 milyon 660 bin civarında ancak 500 binin üzerinde Suriyeli misafirimiz var. Ve bütün misafirlerimize halkın haklarından veriyoruz. Böyle olunca kendi insanımıza hizmet verme aşamasında sıkıntı yaşıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
Hatay’da Euronews’e konuşan Suriyeli sığınmacıların birçoğu güvenli bölge olsa dahi geri dönmeye sıcak bakmadıklarını belirtiyor.
Röportajların tamamını video haberimizde izleyebilirsiniz.