Ticaret dünyasının nabzını tutan The Exchange’de dünyanın en önemli havayolu şirketlerinden Qatar Airways’ın tepe yöneticisi Ekber El Bekir, Covid-19 felaketinden sonra iş dünyasının toparlanmasına teknolojinin nasıl yardımcı olduğunu açıklayacak.
Havacılık sektörü Covid-19’dan en fazla etkilenen alanlardan oldu. Fakat bu tabloda bile Qatar Havayolları uçuşları durdurmadı. Tepe yöneticisi Ekber El Bekir’e pandeminin etkilerinin ne çapta olduğunu sorduk.
Covid-19’u görünmeyen bir düşman olarak tanımlayan CEO, “Aslında sadece havacılık sanayi bu durumdan etkilenmedi. Bence dünya genelindeki ekonomi altyapısı Covid-19 tarafından önemli ölçüde zarara uğratıldı” diyor.
Covid-19’un uzun süre daha hayatımızda varolacağının altını çizen yönetici, “Normal bir hayata kavuşmak için hayat şekilleri ve yaşam tarzının yeni tabloya uygun hale getirilmesinin şart olduğunun altını çiziyor.
“Her ticarette iki önemli faktör vardır. Risk almanız ve kararlı olmanız gerekir” diyen El Bekir, her iki konuda da Qatar Havayolları’nın kendisini kanıtladığını ve uçuşlara devam ettiğini ifade ediyor.
“Pandemi nedeniyle yaşanan karantinanın ilk dönemlerinde 3,1 milyon insanı sevdiklerine güvenli bir şekilde ulaştırarak birbirlerine bağlamayı başardık. Merkez havaalanımızı asla kapatmadık. Şu anda insanlar için küresel ulaştırmacıyız. Böylece sektörümüzde gerçekten bir iz bıraktık ve tabii ki ülkem Katar’ın adını tüm dünyaya duyurduk. Gelecek 12 ay için de düşüncelerini belirten Tepe Yöneticisi, “Operasyon stratejilerimizi ve modelimizi tamamen gözden geçirmeye devam etmeliyiz. Çünkü her gün bazı ülkeler kısa süreliğine de olsa havalimanlarını ve sınırlarını kapatmayı sürdürüyor. Dolayısıyla, her şey nasıl planladığınıza ve hükümetlerin bunu çok sıkı bir şekilde uygulaması için nasıl bir irade sergilediğine bağlı” diyor.
Geleceğe güvenle baktıklarını da belirten Bekir, “Biz çok sağlam bir rakibiz ve her bir iş fırsatının tarafımızca değerlendirilmesini sağlamak için işimizi her zaman maksimum düzeyde yürütmenin yollarını bulacağımızı ve havayolunda çalışan güçlü bir ekibimiz olduğunu insanlar bilmeli. Ve bu, tüm ekibime ve en önemlisi Katar halkının bu havayoluna verdiği destek için bir kredi” diyerek şirkete olan halk desteğinin altını çiziyor.
Geleceğin teknolojileri ile güvenli ulaşım
Havayolu seyahatlerinin normalleşmeye başladığı son dönemde, Şehrazad Safla yolculukları daha güvenli hale getirmek için kullanılan benzersiz bir teknolojiyi inceledi.
Bu, dünyanın birbirine en fazla bağlı merkezlerinden biri. Hamad Uluslararası Havaalanı’nda pandemiye rağmen faaliyetlerde artış gözlendi. Skytrax Covid-19 güvenlik değerlendirmesinde 5 yıldız alan Orta Doğu ve Asya’da ilk ve tek havaalanı oldu.
Dünya nüfusunun yüzde 60’ı Katar’a 8 saatlik bir uçuş mesafesinde. İş insanları sadece havada değil yerde de şimdiye kadar görülen en ileri teknolojilerden bazılarıyla karşılaşıyor. Tıpkı tüm yolcuları kızılötesi ekranlar, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik kullanarak termal olarak kontrol eden akıllı kasklar gibi.
Havaalanında dezenfektan robotlar, virüs ve bakterileri azaltmak için yoğun trafik bölgelerinde ultraviyole c ışığı konsantrasyonunu yayıyor. Ve tüm yolcular cep telefonu sağlık uygulamalarını havaalanındaki aşılı personele göstermek zorunda.
Uçak bileti ve bagaj teslimi temassız şekilde yapılıyor ve uçaklarda UV kabin sistemi patojenleri öldürüyor. HEPA filtreli hava dolaşım sistemleri uçak içindeki virüs ve bakterilerin neredeyse yüzde 100’ünü ortadan kaldırıyor. Her endüstri bu küresel pandemiye hazırlıksız yakalanırken havacılık için bu daha da büyük bir zorluk oldu. Bu yüzden de bu aşırı değişken çağda yalnızca bir avuç şirket yolcuları rahatlatacak seviyeye gelebildi.
Havayolu sektörünün önümüzdeki 12 ay boyunca gerçekten ne kadar güvenli olabileceği sorusuna ise Havacılık Analisti Simon Calder 4 ila 5 yıl olarak yanıtlıyor. Son 15 ayın gökyüzünün en boş dönemlerinden birini olduğunu söyleyen uzman, “Mayıs sonlarında havayolu şirketleri pandemi öncesi durumu yakalamak için 4 ya da 5 yıla ihtiyaçları olduğunu açıkladı. Her havayolu için gelecek yıl kritik ve çok zorlu olacak” diyor.