CHP’li Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması talebiyle 1128 soruluk bir önerge vermişti.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, geçtiğimiz nisan ayında Merkez Bankasının eridiği iddia edilen 128 milyar dolarlık rezervine dair TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.
Merkez Bankasının yaklaşık 128 milyar dolarlık rezervinin satışına dair iddialar bulunduğunu belirten Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a 1128 soru yöneltti.
Şentop soru önergesini iade etti
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 26 Nisan tarihli soru önergesini 31 Mayıs tarihinde yazdığı üst yazı ile Sezgin Tanrıkulu’na iade etti.
“Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün”
TBMM İçtüzüğünün “Yazılı soru, kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile yazılı olarak cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir” şeklindeki 96. Maddesini hatırlatan Mustafa Şentop, ayrıca İçtüzüğün 97 maddesinde yer alan “Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular” ve “Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular”ın başkanlıkça kabul edilmeyeceği maddesine atıfta bulundu.
Şentop, Tanrıkulu’nun soru önergesindeki 1128 sorudan ilk 7 soru dışındakilerin İçtüzüğün 96. Ve 97. Maddeleri kapsamında olduğunu belirterek, söz konusu soruların çıkarılarak yeniden düzenlenmesi halinde soru önergesinin işleme alınabileceğini kaydetti.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un soru önergesinde İçtüzüğe aykırı olmadığını belirttiği ilk 7 soru şöyleydi:
128 milyar rezerv kime satıldı?
Rezerv neden satıldı?
Satışın sorumluluğu kimde?
128 milyar rezerv esnafa mı gitti?
128 milyar rezerv çiftçiye mi gitti?
128 milyar rezerv işçiye mi gitti?
128 milyar dolarlık rezerve ile kaç adet alt gelir grubu konutu yapılır?
Tanrıkulu: Hangi kaynaktan bilgi alacağız?
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtını Independent Türkçe’ye değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Özellikle TBMM İçtüzüğü’nün ‘Sorulmayacak konular’ başlıklı 97. Maddesinde yer alan “Başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular” hükmü ile iadenin gerekçelendirmesi göz önüne alındığında, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından bu 128 milyar dolarlık rezerv satışına ilişkin bugüne kadar hiçbir somut veri, bilgi ve belge ortaya konulmamıştır. “128 Milyar Dolar”ın akibetine ilişkin hangi kaynaktan nasıl somut veri, bilgi ve belge edinilecegine yer verilmezken, TBMM Başkanı bu madde ile iade etmiş ve hangi açık kaynaktan nasıl bilgi edinilecegini söylememiştir” dedi.
Soru önergesini yeniden düzenleyerek TBMM Başkanlığı’na sunacağını kaydeden Tanrıkulu, “128 milyar dolar nerede?” demeye, sorunun yanıtını öğrenene kadar devam edeceklerini söyledi.