Gazeteci Serdar Akinan, bir belgesel çekimi için 15 gün süreyle bulunduğu bölgede edindiği bilgileri aktarırken, Suriye’deki sanayi tesislerinin ve zeytinyağının yağmalandığını gündeme getirmesi dikkat çekmişti. Akinan, bir gazetenin Ankara temsilcisinin eşinin bu işin içinde olduğunu söylemişti.
Tartışmalar devam ederken, TV5’te konuşan Suriyeli Gazeteci Daniel Abdulfettah, yağmalanma olayının 2012 ve 2013 yıllarında gerçekleştiğini ve 2012 yılında zirve yaptığını anlattı. Abdulfettah, özellikle Halep’in seçildiğini, çünkü o bölgenin 1950 yılında beri çok önemli ve dev bir sanayi bölgesi olduğunu aktardı.
‘113 bin sanayi tesisine çöküldü’
Abdulfettah programda, “Halep bölgesinde 113 bin sanayi tesisine çöküldü. 5 milyon dolarlık jeneratör vesaire şeylerin 5 bin dolara satıldığını biliyorum. Hatta bu işler için Türkçe bildiğim için benden aracılık etmemi isteyenler oldu. Bu olaylar 2012 ve 2013 yıllarında oldu. 2012 zirve yaptı” açıklaması yaptı.
Hamide Rencüzoğulları: Bu görüntü tek başına bile her şeyi ispatlıyor
Bu tartışmalarında odağında Suriye’nin Halep şehrinde sanayi bölgesinde sökülerek savaş sırasında Türkiye tarafına taşınan fabrika parçalarının görüntüleri dikkat çekti. 2012 yılına ait görüntüleri sosyal medya hesabı Facebook’tan paylaşan Artigercek.com yazarı Hamide Rencüzoğulları, “Suriye’nin sanayisi parça parça çalındı dediğimizde yıl 2012 idi. Bu görüntüleri mahkemeye delil olarak sunmuştum. Çünkü kitabımda “Halep yağmalandı” başlığından dolayı hakkımda 301’den (yani hükümeti alenen aşağılamaktan) dava açılmıştı. Bu görüntü tek başına bile her şeyi ispatlıyor” dedi.
Bu görüntülerden dolayı kendisine ceza verildiğini belirten Rencüzoğulları, “Cezaları yağdırınca Suriye’deki yağmanın üstü örtülecek sandılar.. Oysa o zamandan Rusya’nın elinde fazla kanıt vardı, Suriye hükümetinin bu hırsızlıkla ilgili BM’de şikayetleri de vardı.
Hepsini yazdık,cezaları da aldık. Ama olsun… yeter ki yağmacılar teşhir olsunlar..
Şimdi birbirlerini ifşa ediyorlar…” şeklinde yazdı.