Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaşta yaklaşık 500 bin insan yaşamını yitirdi, milyonlarca insan yaralandı, nüfusun yarısın da yerinden edildi
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin yayınladığı son raporuna göre, Arap Baharı ile Beşar Esad yönetime karşı başlatılan protestoların acımasızca bastırılmasıyla patlak veren iç savaşta bu güne kadar 494 bin 438 kişi hayatını kaybetti.
Gözlemevi’nin başkanı Rami Abdel Rahman AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu ölümlerin ezici çoğunluğu 2012 sonu ile Kasım 2015 arasında meydana geldi” dedi.
Gözlemevi’nin bir önceki raporunda 388 kişinin öldüğü belirtilmişti, ancak sonradan açıklanan can kayıpları ile bu sayı neredeyse yarım milyonu buldu.
Merkezi Suriye’de bulunan “Suriye Politika Araştırma Merkezi” ise Şubat 2016 yayınladığı bir raporda, iç çatışmanın 470 bin Suriyelinin hayatına mal olduğunu açıklamıştı.
‘Savaşın yavaşlamasıyla saha araştırmalarımızı gerçekleştirdik’
Savaş gözlemcisi, o zamandan beri, sahadaki kaynak ağı tarafından desteklenen aylarca belgeleme çalışmalarının ardından, fazladan 105 bin 15 kişinin öldüğünü doğruladı. Ayrıca kaydedilen ölümlerin kanıtlı olduğuna vurgu yapıldı
Abdurrahman, çatışmaların yavaşlamasıyla, dokümantasyon için gözlemevinin sahada çalışarak genel çeteleye dahil edilmeyen ölüm raporlarına ulaştığını söyledi.
Örneğin, yakın zamanda doğrulanan ölümlerin 42 binden fazlası sivil, ve bunların çoğunun Suriye hapishanelerinde işkence altında öldürüldüğü öğrenildi.
İç Savaş’ın insani bilançosu
Gözlemevi tarafından yayınlanan yeni rakamlar, toplam sivil ölüm sayısını 159 bin 774’e çıkardı. Suriye hükümet güçleri ve müttefik milislerin saldırıları, sivil ölümlerin çoğunu oluşturuyor.
Gözlemevi ayrıca, 2011’den beri hükümet hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde toplam 57 bin 567 ölümü belgeledi.
Raporda ayrıca Suriye ordusu ve müttefik milisler arasında 168 bin 326 ölüm olduğunu bildirdi.
Çatışmalarda IŞİD veya El Kaide ile bağlantılı 68 bin 393 örgüt üyesi öldü, muhalif güçlerine bağlı da 79 bin 844 savaşçı hayatını kaybetti.
Bugün Şam hükümeti, 2015’ten bu yana Rusya destekli bir dizi zaferin ardından ülkenin üçte ikisinden fazlasını kontrol ediyor.
2000 yılından beri iktidarda olan Devlet Başkanı Beşar Esad, resmi sonuçlara göre dördüncü dönem için seçildi.