Yargıtay’ın tartışmalı bozma kararından sonra 14 Haziran’da görülen 3. duruşmada sanıkların son sözlerini alan mahkeme, faciaya neden olmakla suçlanan kişiler hakkında kararını verdi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili görülen davada karar çıktı.
Yargıtay’ın tartışmalı bozma kararından sonra 14 Haziran’da görülen 3. duruşmada sanıkların son sözlerini alan mahkeme, Soma Holding’in patronu Can Gürkan, Işıklar İşletme Müdürü Haluk Evinç, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkındaki kararını açıkladı.
Mahkeme heyetinin kararı okumaya başlamasıyla birlikte duruşma salonunda protesto sesleri yükseldi. 301 madencinin yakınları, olaya tepki gösterdi.
Yargıtay kararı onarsa Can Gürkan 2 yıl 6 ay daha hapis yatacak
Mahkeme, Can Gürkan’ın bilinçli taksir suçlamasıyla 20 yıl, Adem Ormanoğlu’nun ve Efkan Kurt’un 12 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Haluk Evinç ise beraat etti.
Bu karara göre, geçen yılki infaz düzenlemesi uyarınca Can Gürkan’a verilen 20 yıl cezanın infazı yarı yarıya indirilerek 10 yıl olacak. 3 yıl denetimli serbestlik ve Gürkan’ın hapiste kaldığı 4.5 yıl da düşüldüğünde 2.5 yıllık infaz kalacak. Yargıtay Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onarsa, Can Gürkan 2.5 yıl daha hapis yatacak.
Can Gürkan’a madencilik yasağı yok
Mahkeme, Can Gürkan’ı ‘bilinçli taksir’ suçlamasıyla önce 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından Gürkan’ın ‘mesleki formasyon ve saha bilgisine dair subjektif durumu uyarınca’ verilen cezada artırım yapılarak 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Maden işletmeciliğinin ruhsatnameye bağlı olarak yürütülen bir meslek olmadığını belirten heyet, Gürkan’ın bu işi yapmasının yasaklanmasına yer olmadığına hükmedildi.
Baş mühendislik yasağı
Heyet, Türkiye Kömür İşletmeleri baş kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’un ise geçmişlerinin sabıkasız olduğunu, olaydan sonra dosyaya yansıyan olumsuz bir durumlarının bulunmadığını ve cezanın gelecekleri üzerinde etki bırakacağını belirtti. Her ikisinin de indirim uygulanarak ‘bilinçli taksir’ suçundan 12 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırılmalarına hükmedildi. İkisinin de belli bir meslek veya sanatın gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla ceza aldıklarını kaydeden heyet, iki yıl süreyle kontrol teşkilatı başmühendisliği görevinin yasaklanmasına karar verildi.
23 kişinin ölümünden sorumlu olmakla suçlanan sanığa beraat
Ceza alan hiçbir sanığın tutuklanmadığı davada, Kurt ve Ormanoğlu’nun infazı, Yargıtay kararı onarsa 3 yıl olacak. Madende facia yaşandığı sırada işçileri içerideyken hava akışını değiştirdiği için avukatlar tarafından en az 23 kişinin ölümüne sebep olmakla suçlanan Haluk Evinç ise beraat etti.
Madenci annesi: Ankara’daki dev devrilmedikçe adalet olmayacak
Kararın ardından duruşma salonu önünde madenci yakınları ve avukatlar açıklama yaptı. Hayatını kaybeden madencilerden Kader Kaya’nın annesi Elmas Kaya, “Ankara’daki dev devrilmedikçe adalet olmayacak. Biz çok şeyleri unuttuk. Dünyayı sevdik ahireti unuttuk. Malı mülkü sevdik, hesabı unuttuk. Allah cümlesinin belasını versin.” ifadelerini kullandı.
Avukat Atalay: En ucuz gider kalemi işçi canı
Madenci avukatlarından Can Atalay ise yaptığı açıklamada, “İşverenler için en ucuz gider kaleminin işçi canı olduğu kanıtlandı” dedi.
Ne olmuştu?
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan değil, 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti.
Bu karar, başta facianın yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılması demekti.
Yargıtay’ın 30 Eylül 2020’deki bozma kararından sonra duruşma günü beklenirken süreç ağır işledi.
Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak’ta 12. Ceza Dairesi’nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti.
İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi’nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.
12. Ceza Dairesi’nin 30 Eylül 2020’deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – CAN BURSALI