Çin’in kurmakta olduğu uzay istasyonuna ulaşan 3 astronotla konuşan Devlet Başkanı Şi Cinping, bu başarılı misyonun ülkenin iddialı uzay araştırma programında önemli bir “dönüm noktası” olduğunu söyledi.
Astronotlar Nie Haişıng, Liu Boming ve Tang Hongbo’dan sağlık durumlarıyla ilgili bilgi alan Şi, “İyi durumda olduğunuzu ve işlerin yolunda gittiğini görmekten çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.
Bunun yanı sıra astronotlara seslenen Şi, “Uzayda üç ay geçireceksiniz ve oradayken işiniz ve hayatınız Çin halkının kalbinde olacak” dedi.
Astronotların, gelecek yıl gönderilmesi planlanan iki laboratuvar modülü için çeşitli çalışmalar ve deneyler yürütmek, ekipmanı test etmek ve istasyonun genişletilmesi için hazırlık yapmak üzere 3 ay boyunca istasyonda kalması planlanıyor.
Çin’in uzay istasyonu kurma planı
Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle 2022’ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.
Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşan istasyon tamamlandığında, Rusya’nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.
Çin, Tienhı (Göksel Uyum) adı verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan’da fırlatmıştı. Ardından 29 Mayıs’ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekiği ile istasyona bir ikmal seferi düzenlenmişti.
Çekirdek modüle ek olarak “Vıntien” (Gökleri Aramak) ve “Mıngtien” (Gökleri Düşlemek) adlarını taşıyan laboratuvar modülleri de 2022’de uzaya yollanacak.
Ana iskeletin oluşmasının ardından, sonraki yıllarda “Şüntien” (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobu, ayrı bir modül olarak istasyona eklenecek.
“Tiengong” (Göksel Saray) adı verilen istasyonun 2022’de tamamlanabilmesi için 4 insanlı sefer ve 4 kargo seferi yapılması planlanıyor.