SBK Holding’in firari patronu Sezgin Baran Korkmaz ve dokuz sanık hakkındaki kara para aklama suçlamaları Sedat Peker’in ifşaları sonrası bir kez daha gündemde.
Birgün gazetesi yazarı Timur Soykan, ‘SBK iddianamesi’nden detayları köşesine taşıdı.
“İddianamede, ‘asrın firarı’nın izleri var” ifadelerini kullanan Soykan, “Geride kalanların hikâyeleri de çarpıcı: Emekli maaşıyla geçinen, evi, arabası olmayan sanıkların hesaplarında milyonlarca dolar gezmiş. Bekçi, 8 milyon TL’ye Bebek’te villa almış” bilgilerini aktardı.
“Artık SBK olayı, Türkiye tarihinin büyük skandallarından biri” diyen Soykan, “10 milyonlarca dolar zar zor geçindiğini söyleyen insanların hesapları arasında dolaşıyor. Ortak noktaları; SBK ile bağlantıları” ifadesini kullanıyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Örneğin Ayşe Nil Yılmaz (63). Firar bahşedilmemiş bir sanık. Kağıt üzerinde Blane Teknoloji Sistemleri Şirketi’nin sahibi, aslında şirketin eski muhasebe müdürü. Patronu daha önce iflas ettiği için şirketi onun adına açmışlar. 2014’ten beri ise hasta annesine bakması gerektiği için çalışmıyor.
Annesi ve kendisinin emekli maaşıyla geçindiğini söyleyen Ayşe Nil Yılmaz’ın hesaplarında 2014 yılında yaklaşık 27 milyon dolarlık kara para hareketi tespit edildi. Kendisine ait görünen şirketi daha sonra Kingston kardeşlere devretti.
Bir başka örnek…
Türkiye’de bırakılmış diğer sanık Kamil Feridun Özkaraman, 61 yaşında. 1981’den beri muhasebecilik ve mali müşavirlik yapıyor. 2013 yılında batık Komak Isı Yalıtım Şirketi’nin sahibiydi. Bursa Kestel’de kapalı bir fabrikası vardı. İfadesinde; o yıl SBK ile Jacop Kingston’ın şirketine yatırım yapmak istediğini anlattı. 2013-2016 tarihleri arasında hesaplarına 25 milyon dolar yatmış, bu paralar daha sonra Kingston’lara dönmüştü.
Özkaraman 29 Aralık 2020’deki ifadesinde emekli maaşıyla geçindiğini, tek varlığının banka hesabındaki 10 bin TL olduğunu anlattı. Bir de şirketi adına kayıtlı Fiat Liena otomobili vardı.
Onun şirketindeki bekçi olarak görünen Ziyaattin Bartik, Türkiye’de kara para trafiğinin portresi. 60 yaşındaki adam SBK’nın teyzesinin oğlu, Kars Digor doğumlu. İlkokul mezunu. İfadesinde bekçiliğin yanı sıra boya badana işleri yaptığını, maaşının 6 bin TL olduğunu anlattı. Üzerine kayıtlı hiçbir gayrimenkul ya da araç yoktu. Banka hesaplarında da hiç parası olmadığını anlattı. Ancak Şubat 2020’ye kadar 11,5 milyon avro kuruluş sermayeli BETASAN Tıbbi Bant Sanayi Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görünüyordu. Bu şirketi SBK’ye devretmişti.”
Bartik’in evinde 2-3 milyon dolarlık çok sayıda çek, milyon dolarlık ödeme dekontları bulunduğunu söyleyen Soykan, İstanbul Bebek’te 2015 yılında 8 milyon TL’ye bir villa satın aldığını aktarıyor. Buna göre Bartik, ifadesinde villayı satın alma hikâyesini şöyle anlatıyor:
“SBK bana 7 milyon TL civarı para verip ‘Dayı sen bu evi al, satınca paramı geri verirsin’ dedi. Parayı elden verdi. Vergi borcu senelik 160 bin TL civarındaydı. Ödeyemedim. SBK’ye satacağımı söyledim. Bana ‘Ne yaparsan yap. Mal senin. Ben karışmam. Evi satınca bana para verme. Borçlarını öde kurtul’ dedi. İsmini hatırlayamadığım kişiye sattım. 7 tane çocuğum var, parayı har vurup harman savurdular. Tatile gidip borçlandılar. Evi satıp çocuklarımın tatil borçlarını ödedim.”
6 bin TL aylık geliri olan bekçi Ziyaattin Bartik, evinden çıkan milyonlarca dolarlık çekleri görünce şoke olduğunu da söylemiş ifadesinde.