AKP iktidarına yakın olan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA ) kadrosunda yer alan 20 kişi kovuldu. Bu kovulmalara itiraz ettiğini söyleyen ve uluslararası basın kuruluşlarının Türkçe servislerinde çalışan gazetecileri fişlediği raporda imzası bulunan İsmail Çağlar da istifa etti. Diğer yandan istifaların ana sebebinin Doğu Perinçek ile SETA arasında belli bir süredir devam eden kavga olduğu iddia ediliyor.
SETA Medya ve Toplum Araştırmaları Koordinatörü olarak da görev yapan İsmail Çağlar, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, geçtiğimiz 31 Ağustos’ta, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’na atanmıştı. Takvim Gazetesi yazarı da olan Çağlar, son olarak da Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu’nda da 7 Nisan’da görevlendirilmişti.
İsmail Çağlar
YANLIŞ BULDUM AYRILDIM
Çağlar’ın sosyal medya paylaşımı şöyle:
“Yaklaşık 8 yıl süren SETA hikayesini bitirme kararı aldım. Bazı arkadaşlarımız işten çıkartıldı. İşten çıkarılmaları yanlış bulduğum için ayrıldım. Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Büyük Türkiye mücadelesine farklı kulvarlarda elimden geldiğince katkı vermeye devam edeceğim.”
Öte yandan Hasan Basri Yalçın da SETA’dan istifa ettiğini açıkladı.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yalçın, “Yaklaşık beş yıldır görev yaptığım SETA’dan ayrıldım. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, elimden geldiğince ve dilim döndüğünce, Büyük Türkiye vizyonunu farklı mecralarda anlatmaya devam edeceğim” dedi.
Ayrıca Yusuf Özkır ve Veysel Kurt da SETA’dan ayrıldığı belirtildi.
Diğer yandan SETA direktörü Enes Bayraklı’da görevinden ayrıldı. Bayraklı, “7 yıldır içinde bulunduğum SETA vakfından ayrılma kararı aldım. Cumhurbaşkanımız liderliğinde verilen güçlü ve bağımsız Türkiye mücadelesine elimden gelen katkıyı başka mecralarda vermeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
‘SETA’daki depreme Perinçek sebep oldu’ iddiası
Diğer yandan gazeteci Günel Cantak bu durumu gündeme getirererek, “SETA’da Neler Oluyor? Bugün, AK Parti’ye yakın olan hatta Berat Albayrak’ın abisi Serhat Albayrak’ın yönettiği düşünce kuruluşu SETA’dan 20 kişi gönderildi. Peki ama neden?” diye sordu.
Cantak, “SETA’nın bir süredir AK Parti’nin eski politikalarına bağlı kalmaya çalışan bir kanadı ile iktidarın “minik” ortağı Doğu Perinçek arasında bir çatışma vardı. Hatta bu 9 Mayıs’ta CNN Türk yayınına bile yansıdı. SETA direktörü Enes Bayraklı ile Perinçek, canlı yayında atıştılar” ifadelerini kullandı.
‘Perinçek kazandı’
Cantak, “Bu yayından 10 gün sonra Doğu Perinçek SETA üzerinden AK Parti’yi tehdit etti. “Sicilini ortay koyarız” 1 aydır SETA hep hedefteydi. Sonuç olarak yine Perinçek ve Vatan Partisi kazandı ve AK Parti kendi geçmişini koruyan ekibi SETA’dan tasfiye etti. Perinçek’in CNN Türk’de tartıştığı Enes Bayraklı da bugün istifasını verdi” paylaşımında bulundu.
Bu yayından 10 gün sonra Doğu Perinçek SETA üzerinden AK Parti’yi tehdit etti.
“Sicilini ortay koyarız”
1 aydır SETA hep hedefteydi. pic.twitter.com/RumsfLrBPU
— Günel Cantak (@gunelcantak) June 23, 2021
Ne olmuştu?
SETA Vakfı’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” isimli raporunda gazetecileri fişleme niteliği taşıyan BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye çalışanlarının özgeçmişleri yayınlanmıştı.
İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı 196 sayfalık raporda, ‘inceleme’ altına alınan medya kuruluşları ve gazetecilerin, “Türkiye için kritik olaylardaki tavrının ölçülmeye çalışıldığı” iddia edilmişti.
Dış basını inceleme iddiasıyla hazırlanan raporda, adı geçen kurumlarda çalışan tüm gazetecilerin özgeçmişleri, sosyal medya etkileşimleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar yer aldı. Ayrıca, gazetelerin yayın politikalarının eleştirildiği raporda, bu kurumlar “algı çalışması yürütmekle” suçlanmıştı.