İsveç’te bir profesör, ülkenin milli marşının değiştirilmesi çağrısında bulundu. Marşın imparatorluk dönemini, işgal ve talanı yücelttiğini söyleyen Profesör Lindblad’a sosyal medyadan tepki geldi.
İsveç’te ülkenin ulusal marşının ‘modası geçmiş ve saldırgan’ olduğunu söyleyen, imparatorluk dönemine yapılan atıflarla istila ve yağmayı yücelttiğini belirten bir profesör tartışma yarattı. Profesör Frank Lindblad’ın Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan makalesi sosyal medyadan tepki çekti.
“İŞGAL VE TALANI YÜCELTMEK TUHAF”
Bir çocuk psikiyatrı olan Lindblad, modern İsveç’in kuruluşunun yıldönümü olarak kutlanan 6 Haziran gününde yazdığı makalede, ülkenin ulusal marşının ikinci kıtasının özellikle sorunlu olduğunu savundu. İsveçli profesör, ‘eski altın günlere’ ve ‘İsveç’in adının dünya çapında dalgalanmasına’ atıfta bulunan bu kıta için şu ifadeleri kullandı: “İkinci kıta genellikle hükümsüz görülüyor ama benim itirazların çok daha ciddi. Ulusal marşımızın iki kıtasından birini İsveç imparatorluğuna, yani İsveç ordusunun başka ülkeleri işgal ve talan ettiği bir döneme adamanın tuhaf olduğunu düşünüyorum.”
“YÜKSEK SESLE SÖYLEYEMİYORUM”
Ulusal marşın kendisini, yüksek sesle söylemeyi reddedecek kadar rahatsız hissettirdiğini anlatan Lindblad, “Bu durumda, bugün başka ülkelere ait yerleri ilhak edenleri veya dinlerini yaymak için şiddeti savunanları inandırıcı bir biçimde eleştirebilir miyiz? Bir milli takım ve taraftarlar bu marşı, mesela Ukrayna veya Norveç ile oynanacak bir uluslararası maçtan önce inançla söyleyebilir mi?” diye sordu.
Lindblad, İsveç ulusal marşının ikinci kıtasının İsveç’i bugün tanımladığını söylediği özgürlük, başkalarına saygı ve güvenlik kavramlarına dayalı olarak yeniden yazılmasını önerdi.
SOSYAL MEDYA BEĞENMEDİ…
İsveçli profesörün bu önerisi sosyal medyada tartışma yarattı. Bir kullanıcı ‘durduk yere sorun icat edildiğini’ savunup, ‘aşırı sağ haricinde pek kimsenin marş söylenirken imparatorluğu düşünmediğini’ belirtti. Bir diğer kullanıcı, Fransız ulusal marşında vatandaşlara silaha sarılma çağrısı yapıldığına ve ‘imparatorluğun kanının tarlaları sulaması’ gibi şiddet içerikli sözler yer aldığına dikkat çekerek, “Fransa’nınkini hiç duydunuz mu?” dedi.