İstanbul’da saat 15.00 sularında bir deprem meydana geldi. İstanbul genelinde hissedilen depremin şiddetini AFAD 3.9, Kandilli Rasathanesi ise 4.2 olarak açıkladı.
İstanbul’da hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünün 3,9 olduğunu, merkez üssünün ise Kartal olduğunu açıkladı. Kandilli Rasathanesi’nden yapılan açılamada ise depremin büyüklüğü 4,2 olarak kaydedilirken, merkez üssünün Sultanbeyli olduğu belirtildi.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yaptığı ilk açıklamada, “AFAD Başkanlığından alınan bilgilere göre; bugün saat 15.07’de #Kartal ilçemiz Yakacık Çarşı Mahallesi civarında 3.9 büyüklüğünde bir #deprem meydana gelmiştir. Güvenlik ve zabıta birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. İlimize geçmiş olsun” dedi.
#Deprem
Büyüklük : 3.9 (ML)
Yer : Kartal (Istanbul)
Tarih-Saat : 19.06.2021, 15:07:52 TSİ
Enlem : 40.9413 N
Boylam : 29.2328 E
Derinlik : 7.06 km
Detay : https://t.co/AutKpzVDPN@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi
— AFAD Deprem (@DepremDairesi) June 19, 2021
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “İstanbul’un bugün yaşadığı sarsıntının hiçbir can ve mal kaybına yol açmaması sevindirici ancak #deprem gerçeğinin şehrimizin önemli bir gündemi olduğunu hatırlatması açısından önemli. Geçmiş olsun İstanbul” açıklamasını yaptı.
#DEPREM
SULTANBEYLI (ISTANBUL) https://t.co/vPKkSh4UMy
19.06.2021, 15:07:52 TSİ
Büyüklük: 4.2
Derinlik: 15.1 km#Kandilli
— Kandilli Rasathanesi (@Kandilli_info) June 19, 2021
“Bu tür etki genellikle çok yakın depremlerde olur”
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, yaptığı açıklamada, “Bir gümbürtü şeklinde ve masanın sallantısı şeklinde hissettim. Bir eşya düşmüş gibi etki yaptı. Bu tür etki genellikle çok yakın depremlerde olur. Eğer deprem uzaksa yer sarsıntısı hissedersiniz. Yakınsa da ayaklarınıza biri sanki balyozla vuruyormuş gibi bir his olur. Büyüklüğü konusunda iki tane farklı değer var, yer konusunda da farklılık var ama İstanbul’a çok yakın bir noktada olduğu belli. AFAD’ın verdiği haritada Pendik-Kartal civarları görünüyor. Fakat burada bildiğimiz kadarıyla karada bir fay söz konusu değil. Pendik-Tuzla arası bir fay var ama bunun da aktif olup olmadığı tartışmalı” ifadelerini kullandı.
AFAD Başkanlığından alınan bilgilere göre;
bugün saat 15.07’de #Kartal ilçemiz
Yakacık Çarşı Mahallesi civarında
3.9 büyüklüğünde bir#deprem meydana gelmiştir.Güvenlik ve zabıta birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.
İlimize geçmiş olsun.
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) June 19, 2021
NTV’ye konuşan Tüysüz, Pendik-Tuzla arasındaki faya işaret ederek, “Böyle bir fayın büyük deprem üretme potansiyeli yok. Genelde küçük deprem üretebilecek bir şey. Onun da aktif olup olmadığı konusunda yeterli bilgi söz konusu değil. Çünkü fay büyük ölçüde yerleşim yerlerinin içerisinden gidiyor. Onun için de zerinde çok detaylı yapılmış çalışmalar yok. Bu deprem Kartal-Pendik civarında ise bu fayda kuşkulanmak gerekir. Ama başka yerde de olma ihtimali var” diye konuştu.
Az önce Prof. Dr. Celal Şengör’le konuştum, “Şayet 4,2’lik deprem Kuzey Anadolu’da değil de Marmara’daki bildiğimiz fayda gerçekleştiyse her ihtimal olabilir. Kandill’in çözümlemelerine bakmak lazım. Şu an için öncü ya da değil demek mümkün değil” dedi.
— Candaş Tolga Işık (@ctisik) June 19, 2021
’Öncü mü değil mi şu an söyleyemeyiz’
Gazeteci Candaş Tolga Işık, Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener’in “4.2 büyüklüğünde Kartal civarındaki Marmara’da bildiğimiz fayda oldu deprem. Öncü mü değil mi şu an söyleyemeyiz. Ancak ilerleyen saatlerde daha büyük depremler olursa bu yönde bir değerlendirme yapılabilir” dediğini aktardı.
TRT Haber’de konuşan Prof. Dr. Şeref Barış, bunun ‘normal’ bir deprem olduğunu ifade ederek, “Tetikleyici özelliği yok. Büyük depremin habercisi değil. İnsanların bu büyüklükte bir depremde sokaklara dökülmesi hazırlıksızlığımızı gösteriyor” dedi.
Doç. Dr. Bülent Özmen ise depremin karada meydana gelmesine dikkat çekerek, “Son derece ilginç, şaşırtıcı. Orada bilinen bir fay hattı yok” diye konuştu.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: şunları kaydetti: “Yerin önemi olabilir. Beklenen büyük depremin yeri Kartal değil. Buradaki en son deprem 1894’te oldu. Silivri civarında olsa daha fazla endişelenebilirdik. Büyük depremin öncüsü değil bu.”
Deprem neden şiddetli hissedildi?
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Haber Global’de yaptığı açıklamada “17 Ağustos depreminden sonra kuzeye doğru giden hatlarda depremler oldu. Kartal, Tuzla gibi. Yalova-Çınarcık fayını otoyol gibi görürsek bu da kuzeye giden kollarda olan depremlerden biri. Büyük İstanbul depremi Adalar’ın güneyinden geçen fay, onunla ilgisi yok. İkincil kollarda olan depremler. Şehir içinden geçtiği için şiddetinin yüksek hissettik” dedi.