Dışişleri Bakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanlığı Europol Daire Başkanı Gülen cemaati üyelerine ilişkin kırmızı bülten çıkarılması için Interpol’e yaptıkları başvuruların kabul edilmediğini, bugüne kadar bu yüzden 773 red aldıklarını açıkladılar.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Interpol’ün Gülen cemaatine ilişkin kırmızı bülten çıkarılarak iade edilmeleri taleplerinde “tereddütlü” davrandığını, bu konuda kendileriyle arzu ettikleri işbirliğini göstermediğini açıkladı.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Interpol’ün 89. Genel Kurulu’nun İstanbul’da yapılmasına ilişkin yasa teklifi görüşmelerinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran’la birlikte açıklamalar yapan İçişleri Bakanlığı Europol Daire Başkanı Lütfi Çiçek normalde asayiş, kaçakçılık ve benzeri suçlara ilişkin kırmızı bülten çıkmasında hiçbir sorun bulunmadığını, nitekim şu anda Türkiye’nin talebiyle hâlihazırda 2 bin 212 kırmızı bültenin yayında olduğunu, bunların çıkış süresinin sadece 3 ila 6 gün sürdüğünü, ancak konu Gülen cemaati üyelerine ilişkin taleplere gelindiğinde Interpol Anayasası’na aykırı olduğu için Ankara’nın taleplerinin karşılanmadığını ifade etti.
Çiçek, Interpol Anayasası’nın 3. maddesinin “Interpol her türlü askerî, siyasi, ırki ve dinî konuların dışındadır” şeklinde olduğunu, bu nedenle Interpol Genel Sekreterliği’nin de bir siyasi suç olduğu gerekçesiyle, Gülen cemaati üyeleri için Türkiye’nin yaptığı kırmızı bülten taleplerini kabul etmediğini, bu şekilde yaklaşık 773 talebin reddedildiğini açıkladı.
“PEKER İÇİN KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI MI?” SORUSUNA YANIT VERİLMEDİ
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, “Türkiye’nin gündemini meşgul eden Sedat Peker’le ilgili tam durum ne? Yani difüzyon, kırmızı bülten istendi, verilmedi; bizimle paylaşır mısınız?” sorusuna Çiçek “Soruşturmalar devam ederken bilgi veremiyoruz malum. Sayın Bakanımız gerekli açıklamaları yaptı” karşılığını verdi.