İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock Hint (Delta) varyantının, İngiltere’de geçtiğimiz kış aylarında hızla yayılan Kent (Alfa) varyantından yüzde 40 daha bulaşıcı olduğunu açıkladı.
Bakan, Hint varyantının ülkede daha baskın hale gelmesi nedeniyle 21 Haziran’daki tam açılma takviminin sekteye uğrayabileceği uyarısında bulundu.
İngiltere’de pazar günü 5 bin 341 yeni vaka tespit edilirken son 28 günde Covid-19 testi pozitif çıkan 13 kişi yaşamını yitirdi.
Sağlık bakanı, her ne kadar yeni enfeksiyonlarda artış yaşansa da bu durumun hastaneye yatış oranına yansımadığına dikkat çekti.
Bakanın verdiği bilgiye göre Covid-19 nedeniyle hastaneye yatanların büyük çoğunluğunu aşı olmayanlar oluştururken, tek doz aşı olanlar hastaneye yatanların çok küçük bir azınlığını teşkil ediyor ve çift doz aşı olanlar ağır hastalık geçirmediği anlaşılıyor.
Çift doz aşı olan her 25 kişiden biri hastalığa yakalandı
İlk defa Hindistan’da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni önerisiyle adı Delta olarak güncellenen Hint varyantının en fazla yayıldığı Bolton kentindeki rakamlar yakından takip ediliyor. Kentteki sağlık yetkilileri yeni varyanta bağlı hastaneye yatış oranında bir yükselme kaydedildiğini ancak bu artışın bir önceki dalgaya oranla daha düşük olduğunu kaydetti.
Rakamlara göre aşılamanın enfeksiyonun ağır hastalığa dönüşmesine engel olduğuna dair güçlü veriler oluşmaya başladığını belirten yetkililer son dönemde daha genç hastaların enfeksiyon nedeniyle hastaneye yattığına ve yoğun bakım ihtiyacının çok daha düşük olduğua dikkat çekti.
Yeni vakaların dörtte üçü aşılanmamış kişilerin Delta (Hint) varyantını kapanlardan oluştuğu ve çift doz aşı olanlar arasında her 25 kişiden birinin hastalığa yakalandığı belirtiliyor.
Bu veriler ışığında ülkede kullanılan Covid-19 aşılarının hastalığın yayılmasının ve ağır laşmasının önüne geçmede ekili olduğunun altını çizen İngiliz bakan, 21 Haziran’da planlanan tam açılma öncesinde ülkedeki yetişkin nüfusun beşte üçünün aşılanmasını hedeflediklerini açıkladı.
İngiltere sürü bağışıklığına ne kadar yakın?
Covid-19’a yolaçan koronavirüsün ilk defa ortaya çıktığı orijnal hali yani Vuhan salgınında bir kişi üç kişiyi enfekte ederken, İngiltere’de ortaya çıkan Alfa (Kent) varyantını taşıyan bir kişi dört kişiyi enfekte edebiliyor.
Delta (Hint) varyantını taşıyan bir kişi ise altı kişiyi enfekte edebiliyor. Bu durumda sürü bağışıklığının gerçekleşebilmesi için nüfusun yüzde 80’inden fazlasının ya aşılanmış ya da hastalık geçirmiş olması gerekiyor. Bu oran nüfusun yaklaşık altıda beşine denk geliyor.
İngiltere’de yetişkin nüfusun yüzde 76’sı tek doz, 52’si çift doz aşılanmış durumda.
Ülkede halen Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları kullanılıyor. 40 yaş altındakilere ise alnızca Pfizer/BioNTech ve Moderna aşısı veriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Johnson and Johnson’ın tek doz aşısına da onay veren ülkede Pfizer/BioNTech aşısının 12-18 yaş aralığındaki gençlerde uygulanabilmesi için onay süreci sürüyor.
68 milyon nüfusa sahip İngiltere’de bugüne kadar toplam vaka sayısı 4,5 milyonun üzerinde. Ülkede Covid-19 nedenyle salgının başındna bu yana 127 milyon 840 kişi hayatını kaybetti. Can kaybı açısından dünya çapında altıncı sırada yer alan ülke Avrupa ülkeleri içinde de Covid-19 bağlantılı en fazla ölümün yaşandığı ülke durumunda.
KAYNAK: EURONEWS TÜRKÇE – BERRAK KANBİR