Kırgizistan’ın başkenti Bişkek’te kaçırılan ve üç gündür haber alınamayan Sapat Eğitim Kurumları eski Genel Müdürü eğitimci Orhan İnandı’nın eşi Reyhan İnandı düzenlediği basın toplantısında eşine sahip çıkan Kırgız halkına teşekkür etti.
Eşinin Kırgız vatandaşı olduğunu hatırlatan Reyhan İnandı, “Kırgız halkının vefasına güveniyorum. Eşimi Kırgız halkından istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza da verdiği destek için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Sapat Eğitim Kurumları Başkanı Orhan İnandı’nın kaçırılmasıyla ilgili ailesi, avukatları ve mezun temsilcileri bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Orhan İnandı’nın eşi Reyhan İnandı, Sapat Eğitim Kurumlarının avukatları Zootbek Kudaybergenov ve Aysuluu Raatbekovna ile Sapat Eğitim Kurumları mezunlarından Nursultan Maynazarov katıldı. Bişkek Akipress Medya Basın Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Reyhan İnandı, zamanla yarıştıklarını belirterek, “İşkence edilmesinden endişe ediyorum” dedi.
“ONU KIRGIZ HALKINDAN İSTİYORUM”
Eşinin Kırgız vatandaşı olduğunu kaydeden Reyhan İnandı, “Onu Kırgız halkından istiyorum. Sayın cumhurbaşkanımıza, Kırgız yetkililerine de çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ömrümün 26 yılı burada geçti. Burası bizim evimiz. Kırgız halkına, Kırgız eline çok teşekkür ediyorum. Burası bizim memleketimiz gibi, çocuklarımız burada doğdu. Bugüne kadar güzel günler geçirdik, bundan sonra da öyle olmasını istiyorum. Bu nedende eşimin aramıza dönmesi için herkesten destek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“ZAMANA KARŞI YARIŞIYORUZ”
Reyhan İnandı, eşinin bulunması için ne tür çalışmalar yapıldığına dair bir soruya, “Ortaya çıkarılması için çalışmalar yapıldığından eminim. Zamana karşı yarışıyoruz. Ne olduğunu, nasıl olduğunu, nerede olduğunu bilmiyoruz” dedi. İnandı, eşinin kaçırılmasıyla ilgili Türkiye medyasının nasıl yaklaştığı yönündeki bir soruya ise “Çok fazla olmadı. İnternet ortamında haber oldu. Bugün bir gazete acaba Türkiye’ye bir hediye gelecek mi diye bir haber verildi. Yaygın yok, ama internet ortamında var. Ben Türkiye’nin değil daha çok buranın haberlerini takip ediyorum, buradaki gazetelerin nasıl yaklaştığı, ne dediği benim için daha önemli. Ayrıca Türkiye’de de eşimin kaçırılması sosyal medyada hastaghlerde üst sıralarda, bulunması için. Çok ciddi destek var” cevabını verdi.
“OLAYIN CANLI TUTULMASI YAPILACAK KÖTÜ ŞEYLERİN DE ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Reyhan İnandı, “Türk elçiliği ile hiç diyalog kurdunuz mu?” şeklindeki soruya ise “Yok. Türkiye tarafı bu tarafla ne görüşüyor, nasıl görüşüyor, ne diyor bilmiyoruz henüz. Arana ne var bilmiyoruz, orası bize kapalı. Malumatımız yok ama yetkililer görüştüklerini söylüyor. Bu şekilde kamuoyunda gündeme gelmese gizli olarak farklı şeyler yapılabilir. Basın yoluyla olayın canlı tutulması yapılacak kötü şeylerin de önüne geçilebilir. Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama yok. Üç gündür yok” yanıtını verdi.
“EŞİMİN BAŞINA BU OLAY GELDİ AMA BEN KENDİMİ KIRGIZİSTAN’DA GÜVENDE HİSSEDİYORUM”
Orhan İnandı’nın kaçırıldığı sırada yanında kendisine Kırgız hükümeti tarafından verilen korumanın yanında olmadığını belirten Reyhan İnandı, “Kaçırıldığı sokakta kamera yok. Kendi araba kamerası var. Arayı bulduğumuz yerde kamera yok. Kendi arabasının kamerasından güzelce park etmiş, anahtarı çekice de kamera kapanıyor, sonrasını bilmiyoruz. Korumaları Orhan bey gündüz kullanıyor, akşam eve geldiğinde kendi aracıyla geliyor, kullanmıyor. Kendisine koruma al dendiği zaman gerek görmedi. Kendini burada güvende hissetti. Ben gece 12’de yürüyüş yapıyorum, korkmuyorum. Eşimin başına bu olay geldi, Kırgız halkı konusunda düşüncelerim aynı, ben kendimi Kırgızistan’da güvende hissediyorum. Eşim kendisinin burada güvende olmadığını hiç düşünmedi. Sadece çalışma saatleri boyunca ve işyerinde şoförü ve koruması vardı, evde yoktu” değerlendirmesinde bulundu.
“85 YAŞINDAKİ ANNESİNE SÖYLEDİK”
Eşinin 85 yaşındaki annesine kaçırılma olayıyla ilgili bilgi vermediklerini belirten Rehyan İnandı, “Üç gündür uyku uyumuyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızda seslenmek istiyorum: Lütfen eşimin bulunmasını sağlayın. Kırgız eli, Kırgız halkı bizim yanımızda. Kırgız devletinin, yetkililerinin üzerine ne düşüyorsa fazlasıyla yerine getireceğine inancım tam. Eşimin 85 yaşındaki annesine konuyla ilgili bilgi vermedik, henüz bilmiyor. Yanına birini verdik, bu konudaki haberleri duymasın, üzülmesin diye” dedi.
KAYNAK: KRONOS