Beştaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, iktidarın en büyük sağlık yatırımı olarak sunduğu şehir hastanelerinin satılma gerekçesinin ne olduğunu sordu.
Kuruluşundan itibaren çeşitli skandallara konu olan şehir hastaneleri şimdi de Danimarka menşeli bir şirkete satış ile gündemde. HDP Siirt Milletvekili ve Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, satışın gerekçesini sordu, iktidarın en büyük “sağlık yatırımı” projesinin bir ticari faaliyet olarak başlayıp başlamadığını sorguladı.
Beştaş önergesinde, “Türkiye’nin pek çok yerinde şehir hastaneleri açılmış; hastanelerin yapım sürecindeki usulsüzlüklerden çalışanlarının güvencesiz çalıştırılmasına, hekim eksikliklerinden hastanelerin şehir dışında olmasından ötürü hastaların ulaşımda çektiği sıkıntılara değin pek çok sorun da beraberinde gelmiştir” dedi.
Hazine arazisi üzerine yapılan hastanelerin ihale verilen şirketler tarafından yapılıp taşeron sözleşmeleri ile personel çalıştırıldığını kaydeden Meral Danış Beştaş, “Bu yeni sisteme göre; iktidar, ihale yoluyla bir inşaat şirketi ile anlaşarak ona bedava hazine arazisi vermekte ve bu araziye kurulan hastane için Sağlık Bakanlığı 25 yıl boyunca ilgili şirkete kira ve bakım ücreti adı altında ödeme gerçekleştirmektedir. Ancak portföyünde önemli şehir hastanelerini barındıran Rönesans Holding; kendisinin yönetiminde olan beş şehir hastanesini Danirmarka menşeli bir şirkete satmış olması kamuoyunda yeni kaygıları beraberinde getirmiştir” ifadelerini kullandı.
BAŞVURU İLANI REKABET KURUMU’NUN SİTESİNDEN KALDIRILDI
Rönesans Holding’in inşa ettiği yapılar arasında İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Yozgat Şehir Hastanesi ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri yer aldığını hatırlatan Beştaş, şöyle devam etti: “Ilıcak Ailesi’ne ait Rönesans Holding, sağlık yatırımlarının işletilmesi amacıyla 2015 yılında kurulan Rönesans İşletme Hizmetleri şirketlerini kurmuş; Toplamda 9 bin 500 yatak kapasitesine ulaşarak, sunduğu destek hizmetlerle sağlık sektöründe Türkiye’nin en büyük işletmecisine dönüşmüştür. Halihazırda, Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı A.Ş’de bir satış süreci yaşanmakta olup dünyanın en büyük dış kaynak hizmeti sağlama şirketi olan Danimarkalı ISS Facilities, Ilıcak Ailesi’ne ait Rönesans İşletme Hizmetleri şirketinin tamamını satın alıyor. Öte yandan ilkin, satış süreci Rekabet Kurumu’nun resmi sitesinde yer almış fakat bilinmeyen bir nedenle söz konusu başvuru ilanı siteden kaldırılmıştır. Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Rönesans Sağlık Yatırım Anonim Şirketi ve Şam Yapı Anonim Şirketi elinde bulunan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı AŞ nezdindeki hisselerin yaklaşık %100’ünün ISS Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ tarafından devralınması işlemine ilişkin olarak da Rekabet Kurulu 17.06.2021 tarih ve 21-31/401-203 sayı ile ilgili işleme izin vermiştir, denmiştir.”
“ŞEHİR HASTANELERİ KAMUSAL YATIRIMLAR DEĞİL Mİ?”
HDP’li Beştaş’ın Sağlık Bakanı Fahrettin koca’ya yönelttiği sorular şöyle:
1- İktidarın sağlık yatırımı olarak ilan ettiği şehir hastaneleri nedensatılmıştır?
2- Satılan beş şehir hastanesinin akıbeti ne olacaktır?
3- Rekabet Kurulu satış iznini hangi gerekçelerle vermiştir?
4- Rekabet Kurulu neden satış başvuru ilanını internet sitesinden kaldırmıştır?
5- Bakanlığınız bu satış aşamasının neresinde durmaktadır?
6- Satış sonrası hastanelerin işleyişi ne şekilde olacaktır?
7- Bakanlığınız hastaneleri satın alan yabancı menşeli şirkete kira ve sair adlarla ödeme yapacak mıdır?
8- Mevcut devlet hastanelerinin kaldırılıp yerine şehir hastanelerinin yapım süreci sağlıkta atılım olarak kamuoyuna lanse edilmiş olmasına mukabil, gerçekte müteahhitlere gelir desteğine dönüşmesinin izahı nedir?
9- Şehir hastaneleri hazine arazisi üzerine yapılan kurumlar olup, inşaat şirketlerinin hastane inşa etmesi bu varlıkların o şirketlere ait olduğu anlamını hangi gerekçelerle taşımaktadır?
10- Şehir hastaneleri kamusal yatırımlar değil midir? Hangi gerekçe ve saikle satışlar gerçekleşmiştir?
11- Beş şehir hastanesinin satışını izleyen süreçte yeni satışlar da gerçekleşecek midir? Hangi şehir hastanelerinin satışı gerçekleşecektir? Hangi şirketlerle görüşmeler yapılmaktadır?
12- Şehir hastanelerinin sahibi Türkiye yurttaşları değil midir? Hazine arazilerinin şirketlere devri nasıl sağlanıyor?
13- Kamu kaynaklarını uzun süreli yük altına sokan şehir hastanelerinin yarattığı zararın tazmini nasıl karşılanacaktır?
14- Hastanelerin satışı; şehir hastaneleri projesinin, ticari faaliyet olduğunu ispatlamıyor mu?
15- Bakanlığınız şehir hastanelerine kira ve sair adlarla bugüne değin toplam ne kadar ödeme yapmıştır?
16- Şehir hastanelerinin kamuya verdiği zararlar tespit edilmiş midir? Elde edilen bulgular nelerdir?