DUVAR – Hangi düzenleme getirilirse getirilsin ‘iyi kanunun iyi uygulamayla hayat bulacağını ve reformlara katkı sağlayacağını’ belirten Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ikinci yargı paketi çalışmalarının da sürdüğünü duyurdu. Gül, ikinci paketle insan hakları alanında iyileştirmeler yapılacağını öne sürdü.
‘İnsan Hakları Eylem Planının Uygulanmasını ve Raporlanmasını Destekleme Projesi’ açılışında konuşan Gül, demokrasinin insan hakları ekseninde güçlendirilmesi ve yargı sisteminin daha iyi işlemesinin sağlanmasının sadece güncel ihtiyaçların değil, kültür ve medeniyet kodlarının da bir gereği olduğunu anlattı. Kamu kurumlarının da bu gelişmelere uygun bir yenilik ivmesini yakalaması için reform politikalarını hayata geçirerek toplumsal dinamiklere uygun yapısal dönüşümleri gerçekleştirmesinin şart olduğunu ifade eden Gül “Amacımız toplumsal taleplerin karşılanması, vatandaşlarımızın etkili ve daha kaliteli adalet hizmetini makul sürede alabilmesini sağlamaktır. Bunu sağlamak için ülke olarak vakit kaybına tahammülümüz yoktur” dedi.
AB MÜZAKERELERİNİN BİR PARÇASI
Yargı Reformu Strateji belgesinin aynı zamanda Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin de bir parçası olduğunu vurgulayan Gül, ancak bu süreç ne yönde evrilirse evrilsin ‘ülkenin hak ettiği yargı sistemini, daha iyi bir yargısal işleyişi’ oluşturmakta kararlı olduklarını söyledi.
Gül, Yargı Reformu Stratejisi belgesinde hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması ve geliştirilmesi amacıyla yeni bir insan hakları eylem planının hazırlanmasının da öngörüldüğünü anlattı.
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanının tanınmasının insan hakları açısından ‘tarihi bir adım’ olduğunu anlatan Gül, böylece Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruların da önemli ölçüde azaldığını hatırlattı.
Gül, Anayasa Mahkemesi ve AİHM nezdindeki süreçlerin büyük önem taşıdığını belirterek, “Bir yandan bu süreçlerin daha iyi yürütülmesine yönelik kapasiteyi güçlendirirken diğer yandan ihlal sebeplerine ilişkin kalıcı çözümler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” dedi ve ekledi: “Hak ve özgürlüklerin daha geliştirilmesi için Yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlıyoruz. Bu kapsamda yapacağımız düzenlemeler demokrasimizin daha da güçlendirilmesine hizmet edecektir. Temel hak ve özgürlükler alınında yeni adımlar atılacaktır. İlk Eylem Planı 2014’te hazırlanmıştı. Bu planda sadece AİHM nezdindeki ihlal alanlarını çözmeye yönelik faaliyetler öngörülmüştü. Yeni Eylem Planında ise AİHM kararlarının yanı sıra diğer uluslararası belgeleri de titizlikle inceleyerek insan hakları alandaki yeni gelişmeleri de dikkate almaktayız. Bu eylem planını da katılımcı bir anlayışla sürdüreceğiz. Sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, bütün paydaşlar yanında Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi gibi dış muhataplarımızın da görüş ve önerilerini alacağız. Böylece bu reform belgesinin de 82 milyonun eylem planı olmasını hedefliyoruz.”
(İSTANBUL-AA)