Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin oluşturduğu G7 liderler zivesinde altyapılarını iyileştirmek için yatırım yapmak isteyen gelir düzeyi düşük ülkeler için Çin’e alternatif bir destek planı oluşturulmasına karar verdi.
ABD Başkanı Joe Biden, destek verdikleri “Dünyayı Yeniden Daha İyi İnşa Et” planının Çin’in geliştirdiği Bir Kuşak, Bir Yol Programı’na daha iyi bir alternatif sunmasını amaçladıklarını söyledi.
Çin’in Bir Kuşak, Bir Yol Programı, çok sayıda ülkede ulaşım altyapısının iyileştirilmesine finansman desteği sağladı. Ancak bu programa, bazı ülkelerin borcunu artırdığı yönünde eleştiriler yapılıyor.
ABD, Çin’in bu programını “borç diplomasisi” olarak nitelendiriyor.
G7 zirvesinde alınan kararların ardından Çin’den “Dünyanın kaderine küçük bir grup ülkenin karar verdiği günler çok geride kaldı” açıklaması geldi.
Reuters haber ajansına konuşan Çin’in Londra Büyükelçiliği’nden bir sözcü, “Biz her zaman büyük ya da küçük, güçlü ya da zayıf, zengin ya da fakir tüm ülkelerin eşit olduğuna ve global ilişkilerin tüm ülkelere danışarak ele alınması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
G7 liderleri, İngiltere’nin Cornwall bölgesinde yaptıkları zirvenin ardından “değer odaklı, yüksek standartlı ve şeffaf” bir ortaklık teklif edeceklerini söyledi.
Ancak G7’nin planının finansmanına dair ayrıntılar belirsizliğini koruyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, grubun henüz bu program için finansman ortaya koyma aşamasında olmadığını söyledi.
Liderlerin, zirvede ayrıca gelecekte ortaya çıkabilecek pandemilerin önüne geçilmesi için yeni bir plan da ortaya koymaları bekleniyor.
Atılması beklenen adımlar arasında Covid-19’a karşı etkili aşı ve ilaçların geliştirilme süresini 100 günün altına çekecek önlemler de yer alıyor.
Üç günlük zirvenin ev sahipliğini İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptı.
Batılı güçler şu ana kadar Çin’e karşı hangi adımları attı?
BABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Kanada, bu yılın başlarında Çin’e eş zamanlı olarak yaptırımlar getirdi.
Bu yaptırımlar, Sincan’da Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerinde bulunduğu iddia edilen yetkililere seyahat yasağı getirilmesi ve malvarlıklarının dondurulmasını kapsıyor.
Bir milyondan fazla Uygur Türkünün ve diğer azınlık mensuplarının Çin’deki kamplarda tutulduğu tahmin ediliyor.
Çin hükümeti, Uygur kadınları zorla kısırlaştırmak ve çocukları ailelerinden ayırmakla suçlanıyor.
BBC’nin Şubat ayında yayımladığı bir araştırma, tutuklulara sistematik tecavüz, cinsel istismar ve işkenceye dair ilk elden tanıklıklar içeriyordu.
Çin, Avrupalı yetkililere kendi yaptırımlarıyla karşılık verdi.
G7’nin Covid ile mücadele planı nedir?
G7 liderlerinin ayrıca Covid-19 pandemisinin yarattığı toplumsal ve ekonomik yıkımın tekrarlanmaması amacıyla atılacak adımları içeren bir deklarasyon yayımlaması bekleniyor.
Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, dünyada bugüne kadar 175 milyon insan Covid-19’a yakalandı. Bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 3,7 milyonu aştı.
Açıklanması beklenen adımlar şunlar:
İleride ortaya çıkacak bir başka hastalığa karşı aşı, tedavi ve teşhis yöntemi geliştirme ve lislanma çalışmalarının 100 günün altına çekilmesi
Küresel takip ağlarını ve genom dizilimi inceleme kapasitesini güçlendirme
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) reformu ve güçlendirilmesi için destek verilmesi
G7 liderlerine ‘Aşıyı paylaşın, teliften vazgeçin’ çağrısı
İngiltere’de bugün başlayacak G7 zirvesi neden önemli, hangi konular görüşülecek?