İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 ülkelerinin ihtiyaç sahibi ülkelere 100 milyonu İngiltere’den olmak üzere toplam 1 milyar doz koronavirüs aşısını hibe etmek üzere anlaştığını duyurdu.
BBC Türkçe’nin haberine göre Boris Jonhson, “Dünya bizden bencil, milliyetçi yaklaşımları reddetmemizi ve tüm diplomatik, ekonomik ve bilimsel gücümüzü Covid’i sonsuza kadar yenmek için kanalize etmemizi bekliyordu” dedi.
Johnson, bağışların ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmadığı ve G7’nin ahlaki bir başarısızlığı olduğu yönündeki eleştirileri ise reddetti.
İngiltere’nin Oxford-AstraZeneca aşısındaki müdahilliğini hatırlatan Johnson şöyle devam etti:
“Hali hazırda 1,5 milyar doz aşı dağıtıldı. Bunların 500 milyonu, Birleşik Krallık hükümetinin Oxford bilim insanları ve AstraZeneca ile maliyetine dağıtmak için yaptığı anlaşmanın bir sonucu. Bence bu ülkedeki [İngiltere] insanlar bununla gurur duymalı. Elimizden geldiğince hızlı aşı üretiyoruz ve elimizden geldiğince hızlı dağıtıyoruz.”
Türkiye’de salgın hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Boston College Biyoloji bölümünde çalışan, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Emrah Altındiş hibe edilen aşı miktarına tepki gösterdi.
Altındiş, “Dünya ekonomisini kontrol eden G7 ülkelerinin zirvesinden dünya yoksullarına 1 milyar doz aşı bağışı kararı çıkmış. 2022 sonuna kadar, 2022! Sadece Afrika’nin 2 milyar doza ihtiyaci varken, bunun anlami, pandeminin dünyada sürmesi umrumuzda değil” dedi.