G-7 ülkeleri, Covid-19’un en fazla etkilediği yoksul ülkeler için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 100 milyar dolarlık yardım tahsis etmeyi planlıyor.
Dünya’nın en büyük ekonomilerini bir araya getiren ve bu sene 47’incisi düzenlenen G-7 Zirvesi İngiltere’nin Cornwall şehrinde başladı.
Üç gün sürecek zirvede dünya liderlerinin en önemli iki ana gündem maddesi koronavirüsle mücadele ve iklim krizi olacak.
Reuters’ın aktardığına göre toplantıda, ABD başkanlık ofisi, IMF’nin acil durumlarda verdiği maddi destek olan “uluslararası rezerv para birimi” Özel Çekim Hakkı (SDR) fonlarının salgınla mücadelede fakir ülkelere verilmesi önerisinde bulundu.
Yapılan açıklamada, “Zor durumda olan ülkelerin sağlık ihtiyaçları, aşılama kampanyaları, sürdürülebilir doğa dostu kalkınma hareketi ve ekonomik dengeleri için 100 milyar dolara kadar desteklenmeli. ABD ve müttefik ülkeler bu yönde düşünüyor.” ifadelerine yer verildi.
Macron Afrika’ya gidecek SDR’lerin oranının artırılmasını istiyor
G-7 Zivesi’ne katılan liderlerden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, özellikle Afrika ülkelerinin salgında maddi ve sağlık yönüyle zor duruma düştüğünü ve söz konusu maddi yardımın çoğunluğunun bu ülkelere gönderilmesi gerektiğini ifade ediyor.
İngiliz hükümetinden daha önce yapılan açıklamada Başbakan Boris Johnson’ın G7 liderlerine, Covid-19 salgınının kontrol altına alınabilmesi için tüm dünyadaki insanların 2022’nin sonuna kadar aşılanması gerektiğini” hatırlatacağı kaydedilmişti.
Toplam 650 milyar dolar SDR dağıtılacak
Geçtiğimiz nisan ayında G-7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, yardıma muhtaç ülkelerin pandemiyle mücadelesine yardım etmek amacıyla IMF’nin SDR fonlarını 650 milyar dolara arttırmayı istediklerini açıklamış, bu fonun sadece 34 milyar doları Afrika ülkelerine ayrılmıştı.
13 Haziran’da sona erecek olan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın başkanlığını yapacağı G-7 Zirvesi’ne Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katılıyor.
Zirveye bu yıl ayrıca, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de konuk ülke liderleri olarak davet edildi.
Özel Çekme Hakları (SDR) nedir, SDR sistemi nasıl işler?
SDR’ler, IMF’nin uluslararası rezerv para birimi olup dolar, euro, sterlin, yen ya da yuana çevrilebiliyor. SDR’ların tahsisi için oylamada IMF genel kurulunda hissedarların %85’inin onayı gerekiyor. ABD’nin yüzde 16.5’lik bir oy hakkı bulunduğu için Washington yönetiminin görüşü karar alma mekanizmasında önemli bir yer tutuyor. IMF bugüne kadar yaklaşık 285 milyar dolara eş değer SDR tahsis etmişti.
SDR fonlarının değeri beş büyük uluslararası para biriminin oluşturduğu sepet kurla günlük olarak belirleniyor. Bu para birimleri ve sepet kurdaki oranları, dolar (yüzde 42), euro (yüzde 31), yuan (yüzde 11), yen (yüzde 8) ve sterlin (yüzde 8) olarak hesaplanıyor.