Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul’a, İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak baktıklarını söyledi.
Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni’ne katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz.” dedi.
Açılış törenine katılmayan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, temeli atılan köprünün daha önceden planlanmış otoyol projesinin parçası olduğunu savundu.
Her büyük geminin Boğaz geçişinin, şehir için ciddi risk anlamına geldiği görüşünü dile getiren Erdoğan, törende “Boğaz’da hem kuzey hem güney hem doğu-batı istikametinde her sınıftan ve kapasiteden çok yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor. Yapılan projeksiyonlar 2050 yılında Boğaz’dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını gösteriyor. Boğaz’dan 1930’lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı.” ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul’un gerekli olduğu savunan Erdoğan, Petrolden organik ürüne kadar çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizlerimizdeki doğal hayat da çok büyük tehdit altına giriyor.” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın konuşmasından satır başları kısaca şu şekilde:
“Hesaplamalara göre İstanbul Boğazı’nın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir”
“(Kanal İstanbul) Boğaz’ın tarihi ve kültürel dokusunu güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır”
“(Bize sorulmadı) diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır”
“Mevcut güzergah 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildi.”
“Kanalın uzunluğu 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre. Derinliği, küsuratı söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi”
“Kanal İstanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz”
“Kanaldan geçecek gemi boyutları ve trafik kapasitesi Boğaz’daki mevcut trafiğin yüzde 99’unu karşılayacak şekilde tespit edildi”
“Kanal İstanbul sadece Türkiye’nin değil, belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir.”
“Kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarının da İstanbul’un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz”
“Bak bu bir çeşme açılış töreni değil. Bir çeşme musluk takma töreni de değil. Dünyada örnek kanallardan bir tanesinin bugün temelini atıyoruz.”
“Yapılan etütler Kanal İstanbul’daki gemi trafiğinin Boğaz’a göre 13 kat daha güvenli gerçekleşeceğini gösterdi”
“Kanal İstanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz”
İBB: lojistik merkez değil, konut rantı için plan yaptınız
Bu arada, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, “Kanal İstanbul ile İstanbul lojistik merkez olacak” şeklindeki açıklamasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi ve “Gerçek olan o planı iptal ettiniz; konut rantına, nüfus yoğunluğuna ve trafiğe yol açacak yeni plan yaptınız.” dedi.
İBB: Temeli atılacak olan köprü, daha önceden planlanmış otoyol projesinin parçası
İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, temeli atılan köprünün daha önceden planlanmış otoyol projesinin parçası olduğunu belirterek, “Kanal İstanbul’un temeli değildir. Kimse kimseyi aldatmasın, kimse de kanmasın. Marmara’ya ve İstanbul’a ciddi zarar verecek bu israf projesi bir devlet projesi de değildir, olamaz.” dedi.
İstanbul Kanalı projesine, muhalefet partileri CHP, İyi Parti, HDP ve Refah Parti ile çok sayıda çevre kuruluşu ve sivil toplum kurulu karşı çıkıyor.