Dünyanın ilk yüksek rakımlı yüzen güneş enerjisi santrali, İsviçre Alpleri’nde gölün üzerinde enerji üretimine devam ediyor. Bu santral, panelleri alçak kesimlerdeki arazilerde bulunanlardan yüzde 50 daha fazla enerji üretiyor.
Lac des Toules’daki güneş enerjisi santrali, gölün dibine sabitlenmiş alüminyum ve polietilen plastikten yapılmış 36 yüzer yapı üzerine yerleştirilmiş bin 400 panelden oluşuyor.
Yılda 800.000 kWh üretim
Romande Energie’nin Proje Müdürü Maxime Ramstein, “Bu pilot proje, 220 hanenin [ihtiyacına] karşılık olarak yılda 800.000 kWh üretiyor” diyor.
Deniz seviyesinden bin 810 metre yüksekteki dağlık koşullar, güneş ışınlarını daha güçlü hale getiriyor. Güneş enerji santrali, bir rezervuarda kurulu çevresel etkisini sınırlayan doğal bir gölde değil.
Yüzer santralde bulunan teknoloji de, dünya çapında fotovoltaik (Güneş’ten enerji elde etme) endüstrisinin önemli bir parçası durumunda.
Ramstein ayrıca soğuk hava nedeniyle oluşan buzlanmaya ilişkin sorunun ise İlkbahar ve yaz aylarında eriyen kar nedeniyle dolan rezervlerin boşaltılarak çözüldüğünü söylüyor.
Güneş santrali bir rezervuarda kurulu çevresel etkisini sınırlayan doğal bir göl değil. Eğer Pilot proje başarılı olursa 6000’den fazla hane için enerji üretmek adına genişletilecek.
Euronews”un Yeşil Haftası boyunca gazetecilerimiz, tüm Avrupa’da daha iyi bir gezegen için hikayeler ve çözümlere odaklanacak.