Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19’a yol açan koronavirüs varyantlarının Yunan alfabesindeki harflerle adlandırılmasını önerdi.
Örgüt bu yeni uygulama ile hem karmaşık harf ve sayılardan oluşan varyant kodunun özellikle bilimsel olmayan tartışmalarda yarattığı karmaşanın, hem de ilk tespit edildiği ülkelerin damgalanmasının önüne geçilmesinin amaçlandığını belirtti.
DSÖ’nün Covid-19 teknik heyet lideri Maria Van Kerkhove yeni isimlerin bilimsel çalışmalarda ve araştırmalardaki bilimsel adların yerine geçmeyeceğini vurguladı.
Hangi varyant için hangi harf belirlendi?
Alpha: İngiltere, Kent varyantı – B.1.1.7 – 20I/501Y.V1 – VOC 202012/01
Beta: Güney Afrika varyantı – B.1.351 – 20H/501Y.V2
Gama – Brezilya varyantı – P.1 – P.1 20J/501Y.V3
Delta – Hint varyantı – B.1.617
Neden Yunan alfabesi?
Koronavirüs varyantlarına isim bulunması çalışmalarında görev alan bakteriyolog Mark Pallen isim bulma çalışmasında Yunan tanrılarının ve sözde klasik isimlerin de gündeme geldiğini belirtti. Ancak bu isimlerin çocuğunun ya bir şirket ya da marka adı olarak kullanıldığının, ya da çok aykırı geldiğinin altını çizen Pallen son olarak Yunan alfabesinde karar kılındığını belirtti.
Daha önce VOC (Variant of Concern) (endişe kaynağı varyant) kodlaması da uygulanmaya çalışılmış ancak İngilizce deki bir sövgüye benzerliği nedeniyle yaygınlaşmamıştı.
“Ülkelerin pandeminin bittiğini düşünmesi devasa bir hata olur”
Yeni adlandırma uygulamasını kamuoyuna duyuran DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus koronavirüs pandemisinin henüz bitmediğin altını çizdi. “Pandemiyi bitirmek için hala çok çalışmamız lazım” diyen Ghebreyesus vaka ve ölüm sayısındaki düşüşlerin cesaret verici olduğunu ancak ülkelerin bu salgının bittiğini düşünmesinin devasa bir hata olacağı uyarısında bulundu.
Ghebreyesus sosyal mesafe, el yıkama, maske kullanımı ve aşıların dünya çapında adil dağıtımını hala öncelikli ve önemli olduğuna dikkat çekti.