DİYARBAKIR – Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlatılan kampanya kapsamında yarın gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı yapan Diyarbakırlılar, “Anadil kimliktir” diyerek, Kürtçenin yasal statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Kürt Dil ve Kültür Ağı, “Kürt dili Türkiye’de eğitim ve resmi dil olsun” talebiyle 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde başlattığı kampanya kapsamında yarın (7 Haziran) Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda miting düzenlenecek. Miting için valiliğe yapılan başvuruya henüz bir yanıt verilmezken, Kürt Dil ve Kültür Ağı’nda yer alan siyasi parti ve sivil toplum örgütler (STÖ), mitinge davet çalışmalarını sürdürüyor.
ANADİL KİMLİKTİR
Kürtçe için sürdürülen kampanyaya dair mikrofon uzattığımız kent halkı, anadilin kimlik olduğunu belirterek, Kürtçe’nin yasal statüye kavuşturulmasını istedi. İnsanların kendi kimlikleri için anadillerinde eğitim alması gerektiğini söyleyen İdris Karademir, “Şimdi isimler Kürtçe oldu ama konuşma Türkçe oldu. Bu büyük bir sorun, kampanyayla birlikte bu sorunun çözüleceğine inanıyorum. Bu sebeple her ne kadar pandemi gerçekliği olsa da dilimiz için herkesin miting alanına gelmesi gerekir” diye seslendi.
DİLE DARBE
Kürt halkının da tüm halklar gibi kendi anadilinde eğitim hakkının olduğunu söyleyen Hakan Tuncer, “Biz Kürt halkıyız ve kendi dilimizi konuşmak istiyoruz ancak bizleri yok sayıyorlar. Kürtçenin yasaklanması dile darbedir” dedi. Tuncer, yarın gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısında bulundu.
YASAL STATÜ
Yurttaşlardan Aziz Yıldız, Kürtçenin, İngilizce, Arapça ve diğer dillerden farksız olduğunu belirterek, Kürtçenin yasal statü kazanması gerektiğini vurguladı. Yıldız, “Kürt dilinin yasak olması bizleri kötü etkiliyor ve bunun acısını da çekiyoruz. Anadilimizin kullanım alanları dar bırakıldığından kendimizi ifade etmekte ve savunmakta sorun yaşıyoruz. Herkesin mitinge katılması gerekiyor” diye konuştu.
ANADİLDE EĞİTİM
Farklı dillerin farklı renkler olduğunu dile getiren Aysel Yalap, Kürtçenin diğer bütün diller gibi özgür bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. “Kürtçe resmi dil olmalı, insanlar önce kendi anadillerini öğrenmeli” diyen Ronahi Nergiz, “Ben çocuklarımı kendi anadilinde büyütüyorum, bu herkesin yapması gereken bir şeydir. Bu yüzden anadilde eğitimi savunuyorum” ifadelerini kullandı.
‘DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM’
Münir Alınak, “İnsanların dillerini öğrenmesi, buna ilişkin çalışmalar, kampanyalar yürütmesi iyi bir çalışmadır. Dilimiz kullanmadıkça artık insanlar kendilerini ifade edemeyecek duruma geldi. Biz dilimize, kendimize sahip çıkmalıyız. Dilimize, kendimize sahip çıkmasak, kim sahip çıkar. Kendimiz, kendi ellerimizle, kendi emeğimizle kendimize sahip çıkmalıyız. Kürtçenin eğitim dili olması için çalışmasını sürdürmeliyiz, çocuklarımıza dilimizi öğretmeliyiz, bunu istemeliyiz, bunun çalışmasını da yürütmeliyiz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.