WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’ın nişanlısı, ABD’nin Donald Trump dönemini tamamen kapattığını ve basın özgürlüğünde öncü olduğunu göstermesi için Başkan Joe Biden’ın, Assange’ın peşini bırakması gerektiğini söyledi.
Washington, devlete ait gizli belgeleri ifşa etmekle suçladığı Assange’ın İngiltere’den iadesini istemiş, bu talep intihar riskinin yüksek olduğu gerekçesiyle ocak ayında reddedilmişti.
Reuters’a konuşan Assange’ın nişanlısı Stella Morris, “Eğer Başkan Biden, Trump’tan devraldığı mirası reddetmek istiyorsa bu dosyayı kapatmalı. Bir yandan küresel basın özgürlüğünü savunup, diğer yandan Assange’ın davasını yürütemezler” dedi.
Moris, Biden yönetiminin ‘WikiLeaks’ dosyasına farklı yaklaşacağını umduğunu ifade etti ancak avukatlarının Beyaz Saray’la iletişimde olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı.
Nişanlısının moralinin düşük olduğunu ancak ayakta kalmaya çalıştığını da söyleyen Moris, Assange’ın içinde bulunduğu durumu, Çin ve Suudi Arabistan’da gazetecilerin maruz kaldığı muameleye benzetti. Moris, Assange ile şu an tutuklu kaldığı cezaevinde yakın zamada evlenmeyi planladıklarını da aktardı.
ABD neden Assage’ın peşinde?
Kaynağı gizli, hassas belgelerin paylaşıldığı WikiLeaks sitesinin kurucusu Assange, Nisan 2019’da, 7 yıldır sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinde tutuklanmış ve başkent yakınlarındaki bir cezaevine gönderilmişti.
WikiLeaks’in yaklaşık 11 yıl önce yayınladığı, ABD ordusu tarafından sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkumlara işkence edilmesi gibi belgelerin yer aldığı ‘Irak dosyası’ dünya gündemine oturmuştu.
İnternet sitesinde ABD’nin Guantanamo ve Afganistan’daki operasyonlarıa ilişkin gizli belgeleri de ifşa eden Assange’ın hakkında yasal işlem başlatılsa dahi, dönemin ABD Başkanı Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden, WikiLeaks’in faaliyetlerinin ‘gazetecilik’ olarak tanımlanabileceğinden Assange’ın iadesi için bir girişimde bulunmamıştı.
Biden’ın selefi Donald Trump göreve geldikten birkaç hafta sonra ise yeni yönetim Assange’ın iade talebine ilişkin yasal süreci hızlandırdırmıştı. İngiliz yargısı ocak ayında görülen davada bu talebi geri çevirdi ancak Amerikan makamları Assange’ın iadesi için yeniden başvuracaklarını açıkladı.
Washington’ın ‘ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak’ ve ‘casusluk’la suçladığı WikiLeaks kurucusunun iade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor. Basın örgütleri ise Assange’ın yayımladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü bir örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD’nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyor.