ABD’li üst düzey bir yetkili, G7’nin bugün Çin’in Kuşak-Yol adlı girişimine rakip olarak yeni bir küresel altyapı planı açıklayacağını belirtti.
ABD’li yetkililer düşük ve orta gelirli ülkeler için Çin’in Kuşak-Yol Girişimi’ne rakip olacak şekilde tasarlanmış bir altyapı finansman mekanizması açıklayacağını söyledi. Adı açıklanmayan ABD’li üst düzey yetkililerin uluslararası ajanslara yaptığı açıklamaya göre “Dünya için Daha İyisini İnşa Et” adı verilen girişim, Cumartesi günü İngiltere’nin Cornwall kentindeki G-7 Zirvesi’nde ortaklarla birlikte başlatılacak.
Yeni projeyi “değer odaklı, şeffaf ve sürdürülebilir” olarak tanımlayan ABD’li bir yetkili “Daha kaliteli bir seçim sunarak Kuşak-Yol Girişimi’ni yeneceğimize inanıyoruz ve bu seçeneği, ortak değerlerimizi yansıtan modelimizin özgüveniyle sunacağız” dedi. Yetkili, “B3W” kısaltması verilen girişiminin, emek, çevre ve şeffaflık standartlarını karşılarken, gelişmekte olan dünyada on trilyonlarca dolarlık altyapı finansmanı ihtiyacını karşılamak için özel sektörü harekete geçirmeyi hedeflediğini kaydetti.
Finansman aracının zaman çizelgesi, yapısı ve kapsamı ile ABD tarafından taahhüt edilecek fiili finansmanın boyutu henüz bilinmiyor. Pekin’in etki alanını genişletmek için önde gelen Batılı uluslararası finans kuruluşları tarafından güvenilir kabul edilmeyen projeler için Kuşak-Yol Girişimi çerçevesinde krediler verdiği biliniyor.
KUŞAK-YOL GİRİŞİMİ NEDİR?
Çin’in Kuşak-Yol Girişimi, 2013 yılında Başkan Xi Jinping tarafından başlatılan, Asya’dan Avrupa’ya ve ötesine uzanan kalkınma ve yatırım girişimlerini içeren multi-trilyon dolarlık bir altyapı planıdır. Bu çerçevede Türkiye dahil 100’den fazla ülke, demiryolları, limanlar, otoyollar gibi altyapı projelerinde işbirliği yapmak üzere Çin’le anlaşmalar imzaladı. Çin Dışişleri Bakanlığı geçen Haziran ayında projelerin yaklaşık %20’sinin COVID-19 pandemisinden ciddi şekilde etkilendiğini söylese de, geçen yıl itibariyle girişimle bağlantılı toplam 3,7 trilyon dolarlık 2.600’den fazla proje yürütülüyordu.