Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin Suriyeli mültecilere 2024 yılına kadar ev sahipliği yapmaya devam etmesi için 3.5 milyar euro aktaracağı kaydedildi.
Göçmenlerin bloğa ulaşmasını durdurmaya yönelik bölgesel destek planının parçası olan fonun, yarınki AB Zirvesi’nde karara bağlanması bekleniyor.
AB’nin planına göre, toplam 5.77 milyar euroluk paket, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye için hükümetlere değil, insani projelere verilecek.
Yaklaşık dört milyon Suriyeli ile dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, temel hizmetler için bugüne kadar 40 milyar dolardan fazla para harcadığını belirtiyor.
“Ankara, fonun hükümete aktarılmasını istiyor”
Ankara’nın fonların doğrudan hükümete ödenmesini istediğini kaydeden Reuters, haberinde “Türkiye’nin artan otoriterliği ve kötüleşen insan hakları sicili olarak gördükleri şeyden rahatsız olan AB liderlerinin bu talebi kabul etmesi pek olası değil. Ayrıca Türkiye’yi göçmenleri pazarlık kozu olarak kullanmakla suçluyorlar, Ankara ise bunu reddediyor.” ifadelerine yer verdi.
AB’nin yeni bir mülteci akınını önlemeyi ve 10 yıllık Suriye iç savaşı sona erene kadar zaman kazanmayı amaçladığı belirtiliyor.
Brüksel’de yapılacak zirvede Avrupa Komisyonu’nun finansman önerisini desteklemesi bekleniyor. Kaynak tamamen AB’nin ortak bütçesinden aktarılacağı için planı, Avrupa Parlamentosu’nun onaylaması gerekiyor.
Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye, ilk 10’da Avrupa’dan sadece Almanya var.
“AB, Türkiye ile ilişki kurmaya hazır”
AB ve Ankara arasında 2016’daki göçmen anlaşması uyarınca Türkiye, Suriyeliler de dahil olmak üzere Ege’yi geçerek Yunanistan’a yasadışı yollardan giren tüm göçmen ve mültecileri daha fazla fon karşılığında geri almayı kabul etti. AB ise Türkiye’den Avrupa’ya gidecekler için vize şartını kaldırma ve Ankara’nın bloğa katılım sürecini hızlandırma sözü verdi.
Reuters tarafından görülen nihai zirve bildirisinin bir taslağına göre, AB liderleri Ankara’ya “bir dizi ortak çıkar alanında işbirliğini geliştirmek için AB’nin Türkiye ile ilişki kurmaya hazır olduğunu” teklif edecek.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, göç, vize serbestisi ve Türkiye-AB ilişkilerini görüşmek üzere hafta sonu AB dış politika sorumlusu Josep Borrell ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, AB’nin Türkiye ile müzakereler konusunda “masaya dönmesi” gerektiğini söyledi.