Türkiye‘nin, AB ülkelerinin savunma alanında ortak çalışmalarına çerçeve oluşturan Yapılandırılmış Daimi İşbirliği (PESCO) projesinde yer almak üzere başvurduğu ileri sürüldü. Kıbrıs ve Yunanistan’ın tepkisi bekleniyor.
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri Doğu Akdeniz ve yaptırım kartının masada olması nedeniyle inişli-çıkışlı ilerlerken, Ankara’dan AB ülkelerinin savunma alanında yoğun işbirliğini öngören, Yapılandırılmış Daimi İşbirliği (PESCO) projesine başvuru yaptığı belirtildi.
DW Türkçe’nin Alman Welt am Sonntag gazetesinden aktardığı habere göre, Ankara, PESCO’nun koordinasyonunu yürüten Hollanda’ya, projede yer alma başvurusunu geçen hafta yaptı.
Türkiye’nin amacının, milyar euroluk projede yer alarak askeri kaabiliyetini geliştirmeye çalıştığı belirtilirken, Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerin de projede yer alabilmesi için geçen yıl öneride bulunmuş ve öneri kabul edilmişti.
Hollanda, askeri birliklerin ve askeri araç ile teçhizatın Avrupa içinde naklinin iyileştirilmesine dair projenin koordinasyonunu yürüten üye ülke.
Ancak projeye katılacak ülkelerin yasal, maddi ve siyasi bir dizi kriteri yerine getirmesi ve AB ülkeleri ile iyi ilişkiler içinde bulunması şartı bulunuyor. Yunanistan ve Kıbrıs’ın, Türkiye’nin başvurusuna itiraz etmesi bekleniyor.
2017 yılında kurulan PESCO, proje üyesi ülkelere savunma kabiliyetlerini işbirliği içinde geliştirme, operasyonel hazırlık yürütme ve askeri kuvvetlerin katkılarını artırma imkanı tanıyor. PESCO kapsamında şu ana kadar eğitim, kara formasyon sistemleri, deniz ve hava sistemleri, siber güvenlik gibi alanlarda biri tamamlanmış, 46 da süren proje bulunuyor.