Türkiye’de yoksulluk her geçen gün artıyor. Yoksulluk, ekonomik krizin en önemli göstergelerinden biri olarak gösteriliyor. Metropoll Araştırma şirketinin yaptığı son araştırma, Türkiye’de yoksulluğun boyutlarını da gözler önüne seriyor.
Metropoll Araştırma Şirketi’nin Nisan 2021’de yaptığı anket çalışması yoksulluktaki artışla dikkat çekiyor. Metropoll’un Türkiye genelinde 28 ilde 16 – 21 Nisan 2021 tarihleri arasında toplam bin 752 kişiyle yaptığı ‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmasında katılımcılara, “Aşağıdaki cümlelerden hangisi gelir durumunuzu daha iyi açıklar?” diye soruldu.
Söz konusu soruya katılımcıların yüzde 26.6’sı “Temel ihtiyaçlarımı karşılamıyorum” cevabı veriyor. “Zor da olsa temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum” diyenlerin oranı yüzde 53.6. Sadece temel ihtiyaçlarını karşılayabilenlerle, onu bile yapamayanların toplam oranı yüzde 80,2’yi aşmış durumda. “Temel ihtiyaçlarımı rahatça karşılıyorum” diyenlerin oranı yalnızca yüzde 17.2. Katılımcıların yüzde 2.6’sının ise ‘fikri yok’.
YOKSULLUK ORANI ARTIYOR
Metropoll’ün verisi TÜİK’in nisan ayında ulaştığı “Geniş hanehalklarının yüzde 27’si yoksulluk sınırının altında yer alıyor” bulgusuyla örtüşüyor. Hem TÜİK hem de Metropoll Araştırma’nın çalışması, Türkiye’de 4 kişiden en az birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor. Geçen yılki araştırmada “temel ihtiyaçlarımı gideremiyorum” diyenlerin oranı yüzde 24 olmuştu.
RAHAT GEÇİNENLERİN AĞIRLIKLI KISMI AK PARTİ
Çalışmada ankete katılanların siyasi tercihlerine göre de yoksulluk oranları ele alınmış. AKP seçmeninin 26.6’sı temel ihtiyaçlarının rahat karşılandığını söyleyerek ilk sırada yer alıyor. Onu iktidarın diğer ortağı MHP yüzde 25.6 ile takip ediyor. Listede HDP yüzde 8 ile son sırada yer alıyor