Biden’ın göreve başlamasının ardından Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Assange’ın ABD’ye iadesi için girişimlerin süreceği belirtilmişti.
ABD’nin ülke dışındaki gizli dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili bilgileri kamuoyuna sızdıran eski ABD güvenlik uzmanı Edward Snowden, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a tepki gösterdi.
Snowden, Harris ve Blinken’ın kutlama mesajlarına sosyal medyada verdiği yanıtta, ABD’ye ait gizli diplomatik ve askeri bilgileri ifşa eden WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange hakkındaki 175 yıl hapis istemini hatırlattı.
Snowden, Başkan Yardımcısı Harris’in “Özgür bir basın demokrasi için hayati önemdedir” şeklindeki tweet’ini şu notla paylaştı:
“Birleşmiş Milletler’in, Uluslararası Af Örgütü’nün, ACLU’nun ve dünyadaki önde gelen gazetelerin protestolarına rağmen uluslararası ödül sahibi bir haber yayıncısı için 175 yıl ceza istiyorsunuz.”
Snowden, Dışişleri Bakanı Blinken’ın “ABD tüm dünyada basın özgürlüğünü ve gazetecilerin güvenliğini savunmaya devam ediyor” mesajına yanıtında da “Beyaz Saray saldırganca küresel öneme sahip ödüllü bir yayın için 175 yıl hapis cezası istemeseydi bu sözleriniz daha inandırıcı olurdu” ifadelerini kullandı.
Edward Snowden, her iki Twitter mesajında da, Biden yönetiminin 2019’da Londra’da gözaltına alınan Assange’ın iadesiyle ilgili girişimlerine dair The New York Times haberini paylaştı. Joe Biden’ın göreve başlamasının ardından ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Assange’ın ABD’ye iadesi için girişimlerin süreceği belirtilmişti. Bakanlık sözcüsü, Birleşik Krallık yargısının ocakta aldığı Assange’ı ABD’ye iade etmeme kararına itiraz edeceklerini duyurmuştu.
Edward Snowden, güvenlik uzmanı olarak çalıştığı ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) tüm dünyayı nasıl gözetlediğini ifşa etmesinin ardından 2013’te ABD’den kaçmış ve halen bulunduğu Rusya’ya sığınmıştı.