Firari mafya babası Sedat Peker’in Mehmet Ağar ve Süleyman Soylu’nun suç ağlarına ilişkin iddialarına TBMM Susurluk Komisyonu Üyesi Fikri Sağlar’dan dikkat çeken bir yorum geldi. SHP ve CHP eski milletvekili, 49., 50. ve 52. hükumetlerde bakanlıklar da yapan Sağlar, Peker’in kamuoyuna “İkinci Susurluk Vakası mı” diye sordurduğu açıklamaları için net konuştu. Kod Adı Susurluk/Derin İlişkiler kitabının yazarı Sağlar, “Süleyman Soylu, Mehmet Ağar’ın yetiştirmesi. Zincir devam ediyor. Peker’in açıklamaları belki Susurluk’tan daha da ciddi” dedi. Cumhuriyet’ten İpek Özbey’e konuşan Sağlar şu bilgileri paylaştı:
Taraflardan biri sıkışmazsa onların arasındaki anlaşma, paylaşma, beraber yol yürüme ortaya çıkmaz. Okuduğum dosyalarda gördüğüm odur ki böyle ifşalar, itiraflar sonrasında gerçeklere ulaşılmıştır.
Hanefi Avcı, “Emniyet’in mafyasıyla MİT’in mafyası ayrıydı. Ben bunları birkaç defa yetkililere bildirdim” demişti. O dönem sadece uyuşturucu değil, kumar mafyası da vardı. Dönüp dolaşıp hepsi Susurluk’ta Mehmet Ağar’da birleşiyordu.
Susurlukçular, Kuzey Kıbrıs’ta bir off-shore banka kurdular; ortaklardan birinin Mehmet Ağar’ın şoförü, diğerinin Suudi Arabistan’ın istihbarattan sorumlu prensi olduğu, bu bankanın Vatikan’ın kara parasını akladığı MİT yazısıyla resmen komisyona bildirildi.
Şükrü Balcı 12 Eylül’e gidişte çok önemli bir güvenlik bürokratı. Mehmet Ağar, Şükrü Balcı’nın yetiştirmesidir, Süleyman Soylu’nun da Mehmet Ağar’ın yetiştirmesi olduğu ortada. Bu zincir devam ediyor.
Buna ikinci Susurluk Vakası diyebiliriz, belki ondan daha da ciddi. Susurluk, siyasetçi-mafya-devlet ilişkisini çok net biçimde ortaya koymuştu.
Belge ve bilgilerle, özellikle hukuk dışı davranan -ki tırnak içinde derin devlet diyoruz- sivil ve askeri bürokratların âli menfaatları adına yapmış olduklarını kendilerince önemli bir olay olarak değerlendirip hukuk devleti olmaktan çıkabilecek bir noktaya gelmişti.
Susurluk, süregelen o dönemi belgeleriyle açıkça ortaya koydu.
Birinci Susurluk diye adlandırdığım 1996’dan başlayan dönemde, üç önemli insanın bilgisi derin devletin yapmış olduklarını ortaya koyuyordu.
Emniyet’ten Hanefi Avcı, MİT’ten Mehmet Eymür, JİTEM ve TSK’nin bilgisini ise Hüseyin Oğuz komisyona aktardı.
O zaman da bu bilgiler komisyona verildiğinde Sedat Peker’in ifadelerine benzeyen, hatta daha da ileri sözler söylenmişti. Bu nedenle Sedat Peker’in açıklamalarının çok ciddiye alınması gerektiğine inanıyorum.
Doğru ya da yanlış söylediği konusunda devletin yetkilileri çıkıp doğru bilgi vermelidir. Şimdiye kadar söyledikleri beni inandıracak cevaplar değil.
JİTEM’de görmüştük. “JİTEM vardır” dediğimizde yaptıkları ve JİTEM’le ilgili kimlikler ortaya çıkmasına rağmen o zamanki Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman, “Böyle bir kurum yoktur” dedi.
O zaman Adalet Bakanlığı da “yoktur” demişti ama olduğu ortaya çıktı. Sedat Peker’in söylediklerini ciddiye almak gerekir.