Latin Amerika ile Türkiye, Ortadoğu arasındaki kokain trafiğinin merkezlerinden birinin Suriye’deki Lazkiye Limanı olduğu ileri sürüldü. Geçmişte muhaliflere yardım gönderen Peker’in iddialarını Lazkiyeli Somer Sultan yorumladı.
Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen ve başka suçlamalardan dolayı aranan Sedat Peker, 7’ncisini yayımladığı videosunda Latin Amerika’dan getirtildiğini öne sürdüğü kokainle ilgili iddialarında iki defa Suriye’nin Lazkiye şehrinden şöyle bahsetmişti:
“Kokain önce Kolombiya üzerinden geliyordu. ABD, Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) orada çok etkili. Orada sistemi döndüremeyeceklerini anlayınca yeni bir güzergah çalışması yaptılar. Venezuela’da DEA kontrolü yok. Kolombiya’dan kokaini bu ülkeye geçirmek çok kolay. Oradan gelen mal, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidiyor deniliyor ya, ‘hayır’, Avrupa’da ucuz kokain, burada pahalı, asıl en pahalı olduğu yer Ortadoğu. Suriye Lazkiye Limanı da DEA’nın kontrolünde değil.”
Peker, ikinci yorumunda ise Lazkiye’yle ilgili şu iddiada bulundu:
“Kokain Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 30-35 metrelik uzun yolculuk yapan yatlarla 500 kilo, 1 ton kokain o şekilde dağılıyor. Özellikle Suriye Lazkiye üzerinden de yapılıyor.”
Lazkiye, Suriye’den dışarıya uyuşturucu kaçakçılığının güzergahında
Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem, Peker’in iddialarını Lazkiye’de doğup büyüyen ve halen de bu şehirde yaşayan Beyrut merkezli, Futuristic Studies Institute Araştırma Merkezi uzmanlarından gazeteci Somer Sultan’a sordu.
Lazkiye, gerçekten de Peker’in iddia ettiği gibi Latin Amerika ile Türkiye-Kuzey Kıbrıs-Ortadoğu arasındaki kokain ticaretinin duraklarından biri mi?
Suriyeli gazeteci Sultan’a göre Lazkiye uyuşturucu ithalatı değil tam tersine bir ihracat güzergahı olma yolunda.
Suriye’de iç savaşla birlikte bazı geniş toprak alanlarının devlet kontrolünden çıkmasıyla beraber ülkede uyuşturucu ticaretinin bir patlama yaşadığını belirten Sultan, “Devletin kontrolünde kalan bölgelerde de güvenlik kabzasının biraz gevşemesiyle birlikte bir büyüme oldu. Lakin, gelen bilgiler Lazkiye limanının bir uyuşturucu ithalatı değil, tam tersine ihracat güzergahı olduğu yönünde” dedi.
Kokainden ziyade captagon ticareti yaygın
Sultan, buna karşın Lazkiye güzergahının kokainden ziyade ağırlıklı olarak captagon olarak bilinen uyuşturucu hap kaçakçılığında kullanıldığını öne sürdü.
Cinsel gücü artırdığına dair inanışın da etkisiyle captagonun en yaygın kullanıldığı bölgelerin başında Ortadoğu ülkeleri geliyor.
Yine anlık olarak cesaret verdiği iddiasıyla özellikle Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerinde de savaşçılarca kullandığı iddia edilmişti.
Suriye-Lübnan arasındaki dağlık bölgede captagon üretim merkezleri olduğu konuşuluyor
Sultan, geçen ayın başında Suudi Arabistan’da Lübnan’dan gelen bir nakliyede yer alan narların içinde captagon uyuşturucusunun bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Bunun üzerine siyasi bir kriz yaşandı. Bazı medya kaynakları o yükün aslında Suriye’den Lübnan’a geldiğini iddia etti. Lübnan – Suriye sınırı arasındaki dağlık tenha bölgelerde bir takım captagon üretim yerleri olduğu öne sürüldü. O bölgenin sınıra yakın olması, dağlık, ormanlık yapısı ve her iki ülkenin halkının iç içe olması uyuşturucu üretenlere daha geniş imkanlar sağlıyor.”
“İddia doğruysa gelen uyuşturucu Ürdün’e veya Lübnan’a gidiyor olabilir”
Buna karşın Sultan, Peker’in kokainle ilgili iddiaları konusunda temkinli.
Gerekçesini de şöyle açıkladı Sultan:
“Sedat Peker, kokainin Lazkiye Limanı’ndan girip oradan Ortadoğu’ya dağıtıldığını iddia etti. Bunu doğru sayarsak uyuşturucu karadan Irak veya Ürdün’e gitmeli ya da ek bir ihtimal olarak Lübnan’a ve oradan uçak veya denizle diğer Ortadoğu ülkelerine geçmeli. Irak zor görünüyor. Çünkü Suriye ve Irak arasındaki yol güvenlikli değil. Ürdün iyi bir ihtimal olarak görünüyor. Hatta kısa bir süre önce Ürdün ordusu, yayımladığı bir bildiride Suriye’den geçmeye çalışan uyuşturucu kaçakçılarıyla çatışma yaşandığını ve üç kaçakçıyı katlettiğini bildirdi. Ancak yakalanan uyuşturucu yine captagondu, kokain değildi yani.”
“Guardian, Lazkiye’nin Avrupa’ya uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığını iddia etti”
Sultan’a göre Lazkiye’nin uyuşturucu güzergahı olarak kullanıldığı iddiası ilk değil. Bu konunun daha önce de gündeme getirildiğini aktaran Sultan, “Özellikle Lazkiye Limanı’nı ele alırsak, bir süre önce Guardian gazetesi de benzer bir haber yayımlamıştı. Yunanistan’a ve genel olarak AB’ye buradan uyuşturucu yüklerinin gittiği yönünde bilgileri paylaşmıştı. Ancak Sedat Peker, kokainin Ortadoğu’da pahalı, Avrupa’da ucuz olduğunu söyledi. Dolayısıyla Lazkiye’den çıkan malların yine her halükarda captagon olması daha yüksek bir ihtimal” ifadelerini kullandı.
Suriye’de gümrük memurlarına operasyon
Sultan, Sedat Peker’in videosundan bir gün önce Suriye’nin yarı resmi El Vatan gazetesinin gümrük birimlerinde geniş bir temizliğe gidildiği ve 21 sorumlunun açığa çıkarıldığını belirten bir haber yayınladığını kaydetti. Sultan, “Ancak bu 21 kişinin hiçbiri Türkiye sınırına yakın Lazkiye ve Halep gibi yerlerde değil. Daha çok orta ve güney bölgelerde çalışıyorlardı” bilgisini verdi.
“Lazkiye üzerinden Türkiye’ye geçiş zor”
“İddiaları doğru varsayarsak Lazkiye Limanı’na getirilen kokain, oradan Türkiye’ye geçiriliyor olabilir mi?” sorusunu Sultan, şöyle yanıtladı:
“O zor. Çünkü sadece gümrükten geçmeyecek, aynı zamanda iki ülkenin ordusunun bulunduğu savaş alanı sayılabilecek güzergahlardan geçmesi gerekiyor.”
Kuzey Kıbrıs’tan Lazkiye’ye direkt sefer yok
Sultan, ayrıca Kuzey Kıbrıs ile Lazkiye arasında da direkt seferlerin olmadığını, buna karşın nakliye şirketlerinin bir ürünü getirmek gerektiğinde Kuzey Kıbrıs’tan karayla Güney Kıbrıs’a, oradan da deniz yoluyla Lazkiye’ye getirebildiğini belirtti.
Lazkiye, Esad’ın memleketi ve kalesi
Sedat Peker’in açıklamasıyla gündeme gelen Lazkiye, Suriye’nin kuzeybatısında yer alan Türkiye’nin Hatay iline komşu Beşşar Esad’ın hem memleketi ve kalesi konumundaki bir şehir.
Suriye ordusu subaylarının önemli bir kısmı da Lazkiye ve güneyindeki Tartus ilinden çıkma.
Rusya’nın Suriye’deki en büyük hava üssü Hmeymim de Lazkiye’de bulunuyor.
Kanlı çatışmalara sahne olan Türkmendağı Lazkiye sınırları içinde
Şehrin kuzeyindeki Türkiye sınırına ve İdlib’e yakın noktalardaki dağlık alanlarda muhaliflerin güçleri bulunsa da 2011’deki savaşın ilk günlerinden beri Esad yönetimi Lazkiye merkezindeki gücünü hep korudu.
Türkiye sınırına yakın noktadaki Türkmendağı’nda geçtiğimiz yıllarda Suriye ordusu ile muhalif güçler arasında sert çatışmalar yaşandı.
Türkmendağı adından da anlaşılacağı üzere Suriyeli Türkmenlerin ikamet ettiği bir alan.
Çatışmalarda ölen Türk vatandaşları da oldu
Savaşın başlamasıyla burada yaşayan Türkmenlerin bir kısmı da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saflarına katılarak Esad yönetimine karşı savaşa başlamış, bunlara Türkiye’den gelen ağırlıklı olarak milliyetçi görüşe sahip bazı kişiler de katılmış, bunlar arasında ölenler de olmuştu.
Ölenler arasında MHP Fatih İlçe Başkan Yardımcısı İbrahim Küçük, MHP Esenyurt Teşkilatı Üyesi Ferhat Tüle ile Maltepe Ülkü Ocakları Üyesi Burak Mişinci de vardı.
Sedat Peker’den Türkmendağı’daki muhaliflere yardım
Sedat Peker’in adı bu süreçte de duyulmuştu.
2015 yılında bir açıklama yapan Sedat Peker, Türkmendağı’ndaki Türkmen savaşçılara içlerinde telsiz, drone, askeri kamuflaj ve botların da olduğu dört tır yardım gönderdiğini açıklamıştı.
Esad yönetimi Lazkiye’de üstünlüğü ele geçirdi
Ancak Suriye ordusu sonraki süreçlerde Lazkiye’nin doğusundaki Kibene Dağı dışında Türkmendağı’da dahil olmak üzere Lazkiye’nin genelinde üstünlüğü ve kontrolü ele geçirdi.
Halen de Kibene Dağı dışında Lazkiye geneli Şam yönetiminin kontrolünde.
Askeri ve sosyal yönü bir tarafa Lazkiye aynı zamanda Tartus Limanı’ndan sonra Suriye’nin deniz yoluyla dışa açılan kapısı durumunda.
Ülke ihracatının ve ithalatının büyük bölümü savaştan önce buradan yapılıyordu.
Azalan ticarete karşın Lazkiye Limanı halen önemini koruyor.
Türk güvenlik güçlerince Suriye açıklarında uyuşturucu operasyonu
Bu arada geçtiğimiz günlerde Türk güvenlik güçlerince Suriye’ye özellikle de Lazkiye’ye yakın denebilecek noktalarda iki uyuşturucu operasyonu gerçekleştirildi.
17 Mayıs 2021 günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamada Suriye açıklarında müdahale edilen gemide 1,5 tonun üzerinde uyuşturucu madde ele geçirildiği duyruldu.
Soylu, operasyonun Sahil Güvenlik, Emniyet; Narkotik-Havacılık İHA-Özel Harekat birimlerinin işbirliği ile yapıldığını belirtti.
Hatay’da en büyük captagon operasyonu geçtiğimiz günlerde yapıldı
Yine 16 Mayıs 2021 Pazar günü Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yapılan açıklamada Hatay Gümrük Kapısı’nda, piyasa değeri 313 milyon lira olan 1072 kilogram “captagon” cinsi uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini açıklandı.
“Bugüne dek en yüksek miktarlı captagon yakalaması” olarak duyurulan operasyonla ilgili bilgi veren Bakan Muş, söz konusu captagonun Birleşik Arap Emirlikleri’ne transit edilmek üzere İskenderun Limakport Limanı’na getirildiği ve içinde “bina taşı var” diye beyan edilen konteynırlarda yapılan arama sonucu ele geçirildiğini söylemişti.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – ALİ KEMAL ERDEM