Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), önümüzdeki beş yıl içinde yeryüzünün Paris iklim anlaşmasıyla önlenmeye çalışılan sıcaklık limitini geçici olarak aşma ihtimalinin yüzde 40’a yükseldiği uyarısında bulundu. Bu oran, 2020’deki öngörülene kıyasla iki misli yukarı çekilmiş oldu.
Geçen yıl, bu oranın gerçekleşme ihtimalinin yüzde 20 oranında olduğu rapor edilmişti.
DKÖ’nün önümüzdeki yıllar için yaptığı yeni tahminde, “önümüzdeki beş yılın en az birinde yıllık ortalama küresel sıcaklığın geçici olarak sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derecenin üzerine çıkma şansı yaklaşık yüzde 40’dır” denildi.
En sıcak yıllardan biri olan 2020’de küresel ısınma seviyesi 1,2 derece olarak kayıtlara geçmişti..
Yeni tahmin, 2025’e kadar dünyanın en sıcak yılı yaşama şansının ise yüzde 90 oranında olduğunu ortaya koydu.
Yine bu tahmine göre, Atlantik’te, eskisinden potansiyel olarak daha tehlikeli kasırgalar görülme şansı da oldukça yüksek olacak.
ABD’de bu yıl aşırı sıcakların devam edeceği belirtilen yeni raporda, ülkenin güneybatısı için kuraklık tehlikesinin süreceği uyarası yapıldı.
Paris iklim anlaşması neyi öngörüyordu ?
Paris’te 2015 yılında imzalan iklim anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılmasını öngörüyor.
Ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olması, sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi gibi maddelerin öne çıktığı anlaşma, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçiş süreçlerinde maddi olarak desteklenmelerini talep ediyor.
Bilim adamları, ısınmanın kömür, petrol ve doğal gazın yakılmasıyla tetiklendiğini söylüyor.