HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ
AKP rejimi zoru başardı! Ülkenin bir yerinde insanlar çöpten, pazar yerinden yiyecek sebze/meyve toplarken; diğer tarafta çiftçiler alıcı bulamadıkları gerekçesiyle 1 yıllık emeklerini çöpe döktü. Pazar yerlerinin kapanması sonrası ürünleri elinde kalan Antalyalı çiftçiler, satamadıkları tonlarca domates, biber, kabak ve lahanayı çöp konteynırlarına boşalttı. İktidarın önü arkası hesap edilmeyen salgın tedbirleri nedeniyle binlerce çiftçi mağdur oldu.
Ancak çiftçiyi mağdur eden sadece iktidarın ‘hesapsız’ alınan salgın önlemleri değil. Bazı zincir marketlerin de çiftçilerden ürünleri yok pahasına almak için fırsatçılık yaptığı öğrenildi. Marketlerin rafta 10-12 liraya sattığı biberi 1 TL’den almak için çiftçilerle pazarlık yaptığı belirtildi.
BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️
BAKANLIK’TAN PAZARYERİ GENELGESİ
İçişleri Bakanlığı, yaşanan rezalet üzerine ‘Pazar Yerleri’ konulu genelge yayımladı. Genelgeye göre 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Vatandaşlar yaş sebze, meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidebilecekler.
AKP rejiminin ithalata dayalı ve öngörülemez tarım politikası, Türkiye’yi tarihinin en büyük tarımsal üretim kriziyle baş başa bıraktı. Zaten zor günler geçiren esnaf ve çiftçi, pandemi süreciyle birlikte tamamen borç batağına saplandı. Pandeminin de etkisiyle ekonomik kriz derinleşti. Türkiye’nin her yerinden ekonomik nedenler yüzünden intihar haberleri geliyor.
Türkiye 29 Nisan itibariyle ‘tam kapanma’ kararı aldı. Ancak rejim, ‘tam kapanma’ nedeniyle mağdur olacak esnafı ve çiftçiyi unuttu. Kapanma süresince çiftçilere bir kuruş destek verilmediği gibi, hasat ettikleri ürünlerle ilgili hiç bir karar da alınmadı. Ve olan oldu…
‘KAPANMA’ KARARI ALAN İKTİDAR ÇİFTÇİYİ UNUTTU
‘Tam kapanma’ boyunca semt pazarlarının kapalı olması nedeniyle pazarcılar, çiftçiler ve hal çalışanları zor durumda kaldı. Ürünlerine alıcı bulamayan üreticiler, sebze-meyve hallerinde ellerinde kalan malları çöp konteynırlarına atmaya başladı. Günlerdir sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, çok sayıda üretici aralarında domates, salatalık, biber, kabak ve lahananın da bulunduğu tonlarca mahsulü çöpe döküyor.
HAL ESNAFI: BİZ ÇÖPE DÖKÜYORUZ, MİLLET EVİNDE AÇ
Antalya hal esnaflarından Ahmet T., girit kabağı olarak bilinen ve Avrupa’da çok yüksek fiyatlara satılabilen ürünlerini bile çöpe dökmek zorunda kaldıklarını anlattı. Ahmet T., “10 ton ürünümüz vardı. Tam kapanma döneminde 300-400 kilosunu ancak satabilik. Biz çöpe dökmek zorunda kalıyoruz. Halk ise evinde açlık çekiyor. Biz belirli aralıklarla pazar kuralım dedik, Antalya Valiliği reddetti.” dedi.
BİR KURUŞ DESTEK GÖRMEDİK
Bir sosyal medya kullanıcısı ise paylaştığı görüntülerle 1 ton mahsulü çöpe döktüklerini aktardı: “Bu gördüğünüz rezalet tam da bugün gerçekleşti. Antalya’nın birçok ilçesinde sebze halleri mahsul alımını durdurdu. Çiftçiler 8-10 liraya satacakları ürünleri 2 liraya zararına satma pahasına hallere götürdü ama sonuç bu! Kendi emeklerini kendi elleriyle çöpe döktüler! Sadece benim ailem bir haftadır satmak için sırada beklediğimiz, zararına topladığımız 1 ton mahsulü çöpe döktü. Hala ağaçların başında bekleyen tonlarca mahsul var. Bu insanların emeklerini çöpe döktürenler, üreticiye en ufak bir destek vermeden kapıları, pazarları kapatanlardır.”
ZİNCİR MARKETLERDEN FIRSATÇILIK
Bazı zincir marketlerin de kapanmayı fırsat bilerek çiftçinin elinde kalan malları yok pahasına almaya çalıştığı belirtiliyor. Hal esnafı Cüneyt Y., “Zincir marketler pandemi döneminde daha zengin oldular. Pandemi oralarda yok mu? Ama oralar açıkken, açık havada kurmak istediğimiz semt pazarlarına engel olunuyor, ayıptır! Paha biçilemez, çok emek verdiğimiz ürünlerimiz yollara dökülüyor. Türkiye’nin her yerine mal gönderen arkadaşlarımız var.” diyor.
Bir başka pazarcı esnafı Mehmet K. ise “30 kuruşa veriyoruz salatalığı, yine herhangi bir alıcı bulamıyoruz. Kasasını 1 TL’den vermeyi düşünüyoruz. Şu anda bize en güzel destek çöp arabalarını göndermek olacak. Tarım sektörü tam kapanma döneminde komple bozuldu.” şeklinde konuşuyor.
13 LİRAYA SATTIĞI ÜRÜNÜ 1 LİRAYA ALMAK İSTİYOR
Bir sosyal medya kullanıcısı da konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı: “Fırsatçı M… sebze halindeki komisyonları arayıp zararına toplanan 2,5 lira satış fiyatı olan biberi 1 liraya verirseniz bilmem kaç ton alacağız pazarlığı yapıyordu. M…’taki etiket fiyatı ise 13 lira, ON ÜÇ LİRA! Hiçbir destekte bulunmadığınız, mahsulünden gelir elde edecekleri dönemde emeğini çöpe döktürdüğünüz üreticiler her şeyin fiyatının kat kat arttığı bu dönemde borçlarını kapatıp üretime nasıl devam edecekler?”