DİYARBAKIR – “Pandemi krizine sözümüz var” başlıklı online panelde bir araya gelen HDP, CHP ve DEVA Partisi yöneticileri, ülkenin pandemi sürecinde büyüyen sorunlarına işaret edip, iktidarın değişme zamanının geldiğini ifade etti.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi ve Wabi Sabi Sağlık Araştırmaları Merkezi tarafından pandeminin siyasal, sosyal ve ekonomik etkilerinin ele almak üzere ortak düzenlenen “Pandemi krizine sözümüz var” başlıklı panel başladı. Online ortamda gerçekleştirilen panel farklı başlıklardaki oturumlarla iki gün boyunca devam edecek.
Panelin Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç’in moderatörlüğünde yapılan “Pandemi sürecinde siyasetin krizi ve dönüşümü” başlıklı ilk oturumunda konuşmacı olarak HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı M. Helun Fırat ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yer aldı.
Moderatör Yüksel Genç yaptığı açılış konuşmasında neden böylesi bir panel düzenlediklerini ifade etti. Pandemi sürecinde pek çok ihlalin yaşandığı belirten Genç, salgının aynı zamanda pek çok alanın deşifrasyonunu sağladığını ifade etti.
Genç, pandemi süreciyle açığa çıkmış olan kriz ve sorunların ne derece sosyolojik bir krize evrildiğini yönelttiği muhalefet partisi temsilcilerinin çözüm önerilerini sordu.
ÖZEL: KÖTÜ KAPTANDAN KURTULUP GEMİYİ YÜZDÜRMEMİZ GEREK
İlk sözü alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, pandemi sürecinde ortaya çıkan sorunları dile getirip, bu sorunların süreç içerisinde olumlu bir psikoloji ortaya çıkarmadığını belirtti.
Kıtadan kıtaya geçen virüslere karşı tedbir almanın ve buna kaynak ayırmanın önemini vurgulayan Özel, “Bu süreçte öldürmek, vurmak, kırmak üzerine siyasetin çok lüzumsuz olduğu, yaşatmanın önemi ortaya çıktı. ‘Evde kal’ çağrısı yapıldı. Paran varsa evde kal, fakat paran yoksa, işsizsen nasıl olacak? 14 milyon emekçiden biriysen nasıl kalacaksın? Ölürsen ölürsün, kalan sağlar Recebimize. Her türlü gücü elinde bulunduran ve gücü kaybedince farklı söylemler geliştiren otoriter rejimlere karşı birlikte direnmek gerek. Gün demokrasiyi savunma, kötü yönetimden kurtulma ve toplumsal bir mutabakatla birlikte örme günüdür. Türkiye’nin bu durumdan kurtulması gerekiyor bir yerde ortaklaşıp, tekrar yenilenmemiz gerekiyor” diye belirtti.
Ülkeyi yönetenlerin kimlik politikaları ile toplumu dikine kestiğini söyleyen Özel, “O kestiği yeri uzaklaştıran, kutuplaştıran ve kendini de kalabalıklaştıran biri var. İlkokulda öğrendiği matematik formülüyle bölüyor ülkeyi. Ama yine de yaşananlara karşı halk soru sormaya ve katkı sağlamaya başladı. 128 milyar dolarda, zincir marketler çalışmasında, turistlere yapılan ayrıcalık konularında halkın tepkisini gördük. Geldiğimiz noktada bu iktidarın gemisi karaya oturdu. Bizim bu kötü kaptandan kurtulup gemiyi yüzdürmemiz gerek” dedi.
İTTİFAKA İHTİYACIMIZ VAR
Benzerlikler üzerinde bir muhalefet anlayışına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özel, “Cumhur İttifakı’nın kara kurgusunda değil, halkın kurgusuyla bir ittifaka ihtiyacımız var. Toplumun tüm kesimlerinin anlaştığı toplum sözleşmesi yaparak, yeni bir Meclis kurmalıyız” ifadelerini kullandı.
FIRAT: UMUT SİYASETİNE İHTİYACIMIZ VAR
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı M. Helun Fırat da pandemi sürecinde yaşanan hak ihlallerine değindiği konuşmasında böylesi karamsar dönemlerde umudu büyütmenin önemi üzerinde durdu. Fırat, “Yaşamlarımız tehdit ediliyor ve böyle bir zamanda devleti nasıl algıladığımız sorunlu. Türkiye’de çok uzun zamandır iktidar kutuplaştırma ve ayrıştırma üzerinde sürdürülüyor. Ama artık bu onlar için dezavantaj ve onları değişime zorluyor. ‘Birlikte başarabiliriz’ siyasetini yapmayan iktidarların başarısı olamaz. İktidar ve muhalefetin çözüm odaklı siyaset yapması gerek, bu toplumun karşılaştığı sorunlara derin bir çözümleme getirilmesi gerek. Umut siyaseti yapma sorumluluğunu üstlenmeliyiz. En iyi çözüm siyaseti, umut siyaseti. Toplumsal çıkar ve fayda her şeyin önündedir” diye konuştu.
BEŞTAŞ: AKP SALGINI FIRSATA ÇEVİRDİ
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, konuşmasında salgınla birlikte işsizliğin, intiharların, kadın cinayetlerinin vahim duruma gelmesine rağmen, iktidarın bu durumu fırsata çevirmeye çalıştığını ifade etti.
Gerçekçi analizlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Beştaş, “Ortak aklı bulmaya ihtiyacımız var. Bu virüs şok etkisi yarattı. Bazıları hemen aşmak isterken, bazıları fırsata çevirdi AKP bunun örneği. Pandemi döneminde de temel siyaset devam etti. Açıkçası AKP iktidarı büyük yalan, rant, yoksullukla siyasetini sürdürdü. Şeffaflık yok, sayılar hileli, sağlık emekçileri isyanda, ölümler vahim durumlarda ama halk aldatılıyor. Bu kriz öyle bir kriz ki en temel hakkımız olan yaşam hakkımızı tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
TOPLUM SÖZÜNÜ SÖYLEDİ
Toplum olarak güvencesiz bir süreci geçirdiklerinin altını çizen Beştaş, şunları söyledi: “İktidar her meselede olduğu gibi burada da ikiyüzlü. Tıpkı 15 Temmuz’daki gibi bu dönemi de fırsata çevirdi. İktidarda oldukları en kötü dönemi yaşıyorlar. Ölüme karşı yaşam mücadelesi basit bir mücadele değildir. Ne kadar yüzlerine gözlerine bulaştırdıklarını herkes gördü. Kobanê Davası’nı 6 yıl sonra önümüze getirdiler. Kayyım atama siyasetinden vazgeçmediler, aralıksız gözaltı ve tutuklama operasyonları ile başta partimiz, sonra da muhalefete saldırıları durmadı. Cezaevlerinde hak ihlalleri devam ediyor. HDP olarak yolumuza devam ediyor ve bu dönemde umudu büyütme ve yaratma olanağından vazgeçmiyoruz. Kovid-19’la mücadelede yönetimsizlik pratiği ortaya konuldu ve hayatın her alanına yansıdı. Ama yine de panelin başlığındaki gibi toplumun sözünü ve mücadelesini yok edemedi.”
Konuşmacıların katılımcıların yönelttiği soruları yanıtlamasıyla ilk bölümü sona eren panel, “Pandeminin Ekonomik Çıkmazı/pandemik Kapitalizm” oturumu ile devam ediyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.