Cumhur İttifakı’nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli 100 maddeden oluşan yeni anayasa taslağı önerisinin hazır olduğunu açıkladı.
Bahçeli, ‘‘Hazırlığını tamamladığımız 100 maddelik anayasa hazırlık önerimizi öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızla ve Cumhur İttifakı’nın ana paydaşı olan AK Parti’yle paylaşmak hedefimizdir” dedi.
Bahçeli, Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında ‘‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Maddelik Yeni Anayasa’ adıyla ve bu çerçeve içinde 100 maddelik anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Stratejik hedeflerimizden birisiyle ilgili sözümüz yerine getirilmiştir. Bu kapsamda titizlikle sürdürülen ön çalışma şu anda elimizdedir” dedi.
Mevcut anayasada bulunan ilk beş maddenin önerecekleri taslakta da değişmediğini belirten Bahçeli, ‘‘Devletin genel esasları ilk beş maddede düzenlen, ‘Devletin şekli ve nitelikleri’ aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında ‘Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez’ denilmiştir” dedi.
Taslakta Başkanlık sisteminde de bazı değişiklikler kaleme alındığını bildiren Bahçeli, Başkan ve iki başkan yardımcısının seçildiği bir sistemin öngörüldüğünü kaydetti.
Bahçeli, ‘‘Anayasanın üçüncü kısmında, üç bölüm halinde “Cumhuriyetin Temel Organları”, yasama, yürütme ve yargı başlıkları ile düzenlenmiş, Yasama organı için ‘Milli birliği sağlama’, yürütme için ‘Kurumsallaşmış başkanlık sistemi’, yargı için ‘Bağımsız ve tarafsız yapılanma’ anlayışı ön plana çıkarılmıştır. Yürütme organı ‘Başkan’ ve ‘İdare’ şeklinde iki başlık altında düzenlenmiş, Başkanlık Sistemi, yeni anayasa bütünlüğü içinde ‘kurumsal yapıya’ kavuşturulmuş, Başkan ile birlikte iki Başkan Yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, Başkanlık Kabinesi anayasal statüye dahil edilmiş, Başkanlık Hükümet Programı’nın Meclise sunulması yöntemi getirilmiş, Başkanlık Kararnameleri ile kanunların münhasır yetki alanları çatışmayacak şekilde belirlenmiştir” diye konuştu.
”Türkiye’nin üniter yapısına uygun olarak, idarenin kuruluşunda ‘kanunilik ilkesi’ sağlam ve sağlıklı bir içeriğe taşınmıştır” diyen Bahçeli, üniter devlet ilkesine anayasada açıkça yer verilerek, idari yapılanmada “il esası”nın korunduğunu kaydetti.
Bahçeli ayrıca milletvekilliği dokunulmazlıkları ve milletvekilliğinin düşürülme sebeplerine dair belirsizliklerin giderildiğini, TBMM Başkanı’na tarafsız konumuyla siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlevi eklendiğini kaydetti.
Erdoğan Mart ayında düzenlenen AK Parti 7. Olağan Milli Kongresi’nde yaptığı açıklamalarda yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirmiş ve ‘‘Türkiye’nin neredeyse iki asrı bulan anayasa arayışında , milletimizin içine sinen ve dört elle sarılacağı, sahipleneceği bir metne kavuşamadık” demişti.
Erdoğan, ‘‘Yani bu anayasa tarihi periyodu içinde de artık geçerliliğini kaybetmiştir. Üstelik bu süre zarfında, anayasanın neredeyse değişmeyen maddesi kalmadığı halde, yine de ortaya ülkedeki herkesi kucaklayacak bir metin çıkmadı. Esasen dünyaya baktığımızda da anayasaların daha sık değiştiğini görüyoruz. Anayasaları uzun yılllar değişmeyen ülkeler ise bu istikrarı, nispeten soyut ve sade metinlere sahip olmalarına borçludur. Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasayı özellikle tartışması hem kendi tarihimizin hem de gelişen ve değişen dünya şartlarının kaçınılmaz bir gereğidir. Nitekim yeni ve sivil anayasa tekifimiz, fikri temeli olmadığı için dikkate almayı gerektirmeyen kimi sığ itirazlar dışında her kesimde olumlu yankı bulmuştur” diye konuşmuştu.
2017 yılında yapılan referandumda anayasanın çeşitli maddeleri üzerinde değişiklik yapılması kabul edilmişti. Bu değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasını, meclisteki vekil sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içeriyordu.