Kolombiya’da sekiz gündür devam eden vergi reformu, eşitsizlikle mücadele, yoksulluk ve polis şiddeti karşıtı kitlesel gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi, yaralı sayısı ise 900’ü geçti.
Protestoların merkezi konumundaki, başkentin tarihi Bolivar Meydanı’na yürüyen göstericiler, ellerindeki döviz ve pankartlarla müzik eşliğinde şarkılar söyleyip hükümetin ekonomi politikalarına bir kez daha tepki gösterdi.
Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD mensubu polisler, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve su sıkarak müdahale etti.
Sosyal medyada paylaşılan videolarda, polisin kullandığı orantısız güç, görüntülere yansıyor.
Ülkenin en büyük ikinci kenti Medellin’de ise yürüyüşe geçen çoğunluğu öğrenci binlerce kişi, hükümetin ekonomi uygulamalarına tepki göstermesinin yanı sıra, gösterilerde yaşamını yitirenler nedeniyle polisi protesto etti.
Cali’de gıda ve ilaç sıkıntısı
Cali’de binlerce kişinin bir araya geldiği şehir merkezinde, gösteriler genelde barışçıl geçerken, bazı gruplar yolu uzun süre trafiğe kapattı.
Cali Belediye Başkanı Jorge Ivan Ospina, kentte gıda ve ilaç sıkıntısı olduğu gerekçesiyle göstericilerden kamyonların geçişine izin verilmesini istedi.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da protestoculardan oksijen, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan araçların dolaşımına müdahale edilmemesi talep edildi.
Amerika İnsan Hakları Komisyonu olaylara ilişkin bir açıklama yayımlayarak, polisin göstericilere yönelik aşırı güç kullanımını kınadı.
Kolombiya Ombudsman Ofisi, protestoların başlangıcından bu yana ülke geneli 89 kayıp vakası ihbarı aldıklarını açıkladı.
Öten yandan Devlet Başkanı Ivan Duque, başkanlık ofisinden yaptığı açıklamada, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle diyaloğa hazır olduklarını belirtti.
Polis, şiddet olaylarına neden oldukları iddiasıyla şimdiye kadar 500’den fazla kişiyi gözaltına aldı.
Devlet Başkanı Ivan Duque, 2 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, ülkede şiddetli protestolara neden olan vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararı aldıklarını belirtmişti.
Ulusal grev çağrısı
Kolombiya’da 28 Nisan’da sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve çeşitli muhalif kesimlerin “ulusal grev” çağrısıyla başlayan vergi reformu karşıtı gösteriler, başta sakin ve barışçıl geçerken, sonrasında şiddetli olaylara sahne olmuştu.
Başkent Bogota başta olmak üzere Medellin, Cali, Baranquilla, Cartagena ve Valle de Cauca dahil 50’den fazla kentte sokağa çıkan binlerce kişi, hükümetin yeni reform tasarısını protesto etmişti.
İlk etapta vergi düzenlemesine karşı başlatılan eylemler daha sonra yoksulluk, polis şiddeti ve eşitsizliklerle mücadele edilmesi talepleriyle daha da genişletildi.
Ülke genelinde, birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.